JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 1

Questions
1 Which among the following is a “Vakra sampurna raga” ?
1 Gaud Sarang
2 Yaman
3 Puriya Kalyan
4 Bilawal

Answer: Gaud Sarang
2 Choose the correct code :

Assertion (A) : Direct quotations may be used during research - writing from the sources verbatim.

Reason (R) : Where a researcher wants to quote only a few sentences within a larger passage, it is permissible to omit sections of an original passage.

Code :
1 (A) is correct but (R) is wrong.
2 Both (A) and (R) are correct.
3 (A) is wrong but (R) is correct.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct.
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Research-abstract consists which of the following parts ?

(a) A short statement of the problem

(b) A brief description of methods and procedures used in collecting the data

(c) Bibliography

(d) Appendix

(e) A condensed summary of the findings of the study

Code :
1 (a), (c) and (d)
2 (b), (c) and (d)
3 (a), (b) and (e)
4 (c), (d) and (e)

Answer:(a), (b) and (e)
4 Concept of ‘Mela - raga’ classification appeared in which period ?
1 Vedic.
2 Ancient.
3 Medieval.
4 Modern.

Answer: Medieval.
5 A ‘Murcchana’ consisting of ‘Antar - Gandhar’ and ‘Kakli - Nishad’ is known as :
1 Santra
2 Sakakli
3 Sadharanikrata
4 Prastar

Answer: Sadharanikrata
6 Identify the synonyms of ‘Mela’ :

(a) Thath

(b) Sansthan

(c) Mukam

(d) Thata

Code :
1 (a) and (c)
2 (b) and (d)
3 (a), (c) and (d)
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b), (c) and (d)
7 Which ‘Swara - Samvad’ cannot be obtained from the ‘Shadja - gram’ of Bharat ?
1 Sa - Pa
2 Sa - Ma
3 Re - Pa
4 Ga - Ni

Answer: Re - Pa
8 Which of the following ‘Thata - raga’ pair is not correct ?
1 Suha Kanda - Kafi
2 Nayki Kanda - Kafi
3 Sughrai Kanda - Kafi
4 Darbari Kanda - Kafi

Answer: Darbari Kanda - Kafi
9 Which place is specified for the use of ‘Komal - Ni’ as ‘Vivadi - swara’ in ‘Kalyan - Mela - Janya’ ‘two madhyam - ragas’ ?
1 Aroh
2 Avroh
3 Aroh - Avroh both
4 Only in ‘Mandra - Saptak’

Answer: Avroh
10 According to Bhatkhande, which note is not used as ‘Vadi - swara’ in the prevalent music ?
1 Re
2 Ga
3 Dha
4 Ni.

Answer: Ni.
11 Presenting a line or a part of ‘Bandish’ in different swaras while keeping its words and ‘matras’ unchanged is known as :
1 Pratigrahnika Alapti
2 Roopak Bhanjni Alapti
3 Chyut swara Bhanjni Alapti
4 Sthay Bhanjni Alapti

Answer: Sthay Bhanjni Alapti
12 Swara combinations rendered prior to ‘Dvayardha’ are known as :
1 Pratham Swasthan
2 Dvitiya Swasthan.
3 Tritiya Swasthan
4 Chaturtha Swasthan

Answer: Pratham Swasthan.
13 Simple quadruple tala of western-music is equivalent to which Hindustani - tala ?
1 Ektal
2 Trital
3 Jhaptal
4 Jhumra

Answer: Trital
14 Which among the following pairs is not matched correctly ?
1 Gwalior - Balkrishna Bua
2 Delhi - Roshan ara Begum
3 Jaipur - Mallikarjun Mansoor
4 Agra - Vilayat Hussain

Answer: Delhi - Roshan ara Begum
15 As per Hindustani Music, ‘Kafi - Thata Janya - Ragas’ are divided into how many ‘Ragangas’ ?
1 4
2 3
3 5
4 2

Answer:5

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement