JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 11

Questions
1 Which thata is equivalent to major scale ?
1 Kafi
2 Bilawal
3 Asawari
4 Khamaj

Answer: Bilawal
2 ‘Gunidas’ is the ‘pen-name’ of which musician ?
1 Balkrishna Bua
2 Jagannath Bua
3 Ramkrishna Bua
4 Shrikrishna Bua

Answer: Jagannath Bua
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 R M R S, Û (S) Û - this phrase belongs to which raga ?
1 Shyam Kalyan
2 Madmat Sarang
3 Mian Ki Malhar
4 Shudha Sarang

Answer: Shudha Sarang
4 Which form of music is not ‘Nibaddha Sangit’ ?
1 Prabandha.
2 Ragalap.
3 Khayal.
4 Dhrupad.

Answer: Ragalap
5 Shifting of normal accent usually by stressing the normally unaccented beats in western music is known as :
1 Turn
2 Mordent
3 Syncopation
4 Trill

Answer: Syncopation
6 ‘Bhadra’, ‘Nand’ ‘Gatravarna’ and ‘Trivarna’ are related to :
1 Veena
2 Moorchna
3 Gram
4 Talashrit Alankar

Answer: Talashrit Alankar
7 Choose the correct code :

Assertion (A) : Frequency of ‘Pa’ will be 360, if the frequency of ‘Sa’ is 240.

Reason (R) : Pancham is considered as ‘Achal-Swara’, thus, its frequency will remain the same despite changing the frequency of ‘Sa’.

1 (A) is correct but (R) is wrong.
2 Both (A) and (R) are correct
3 (A) is wrong but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A) is correct but (R) is wrong.
8 Which among the following is not a Vishampadi ‘tala’ ?
1 Jhaptal
2 Jhoomra
3 Ektal
4 Deepchandi

Answer: Ektal
9 ‘Anumitivad’ is portrayed by which of the following scholars, as ‘Rasa-theory’ ?
1 Bhatt Shankuk
2 Abhinav Gupta
3 Bhatt Nayak
4 Bhatt Taut

Answer: Bhatt Shankuk
10 ‘Nirgeet-Dhruva’ is specified to be rendered at which part of ‘Natya’, according to Natya-Shastra ?
1 Poorva ranga
2 Uttar ranga
3 Mukhya ranga
4 Bahuranga

Answer: Poorva ranga
11 Which one of the following pairs is not matched correctly ?
1 ‘Sa-SA ’ interval - 301 Sevart
2 Comma - 5 Sevart
3 ‘Laghu Ardha Swara’ - 21 Sevart
4 SevLimma - 23 art

Answer: ‘Laghu Ardha Swara’ - 21 Sevart
12 Which among the following elements are there in Dhrupad ?

(a) Gamak

(b) Meend

(c) Murki

(d) Upaj

1 (a) and (b)
2 (a), (b) and (c)
3 (a), (c) and (d)
4 (a), (b) and (d)

Answer: (a), (b) and (d)
13 Choose the correct code :

Assertion (A) : Jhaptal is used with the musical-form ‘Sadra’.

Reason (R) : Sadra is known as a bridge between Khayal and Dhrupad.

Code :
1 (A) is correct but (R) is wrong.
2 Both (A) and (R) are correct.
3 (A) is wrong but (R) is correct.
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Both (A) and (R) are correct
14 ‘Sanchari Bhava’ is also known as :
1 Vibhava
2 Anubhava
3 Vyabhichari bhava
4 Sthai bhava

Answer: Vyabhichari bhava
15 How many strings are there in ‘Vaan-Veena’ ?
1 7
2 22
3 32
4 100

Answer: 100

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement