JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 18

Questions
1 Who is the Sarangi Player ?
1 Ram Gopal
2 Ram Sahay
3 Ram Narayan
4 Radhe Shyam

Answer: Ram Narayan
2 What does ‘Swayambhu Swaras’ known in western music ?
1 Harmony
2 Staff
3 Melody
4 Harmonics

Answer: Harmonics
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 ‘Kalidas Samman’ is given by
1 Madhya Pradesh Government
2 Uttar Pradesh Government
3 Delhi Government
4 Maharashtra Government

Answer: Madhya Pradesh Government
4 Dhrupad singers are
1 Gundecha Bandhu
2 Mishra Bandhu
3 Sabri Bandhu
4 Singh Bandhu

Answer: Gundecha Bandhu
5 Who is the author of “Introduction to the study of Indian Music” ?
1 O.C. Ganguli
2 V. Raghavan
3 A.N. Fox Strangway
4 E. Clements

Answer: E. Clements
6 What was the terminology for Swaras in Vedic period ?
1 Swara
2 Yam
3 Sam
4 Richa

Answer: Yam
7 Which instrument accompanies ‘Haveli Sangeet’ ?
1 Dholak
2 Naal
3 Pakhawaj
4 Khol

Answer: Pakhawaj
8 Choose the correct code :

Assertion (A) : ‘Treatment of Swara’ is an important factor in Hindustani Music. Change of treatment consequently changes Raga.

Reason (R) : By acquiring knowledge in depth through books, any raga can be performed without obtaining practical training from Guru.

Codes :
1 Both (A) and (R) both are correct
2 Both (A) and (R) both are wrong
3 (A) is correct, but (R) is wrong
4 (A) is wrong, but (R) is correct

Answer: (A) is correct, but (R) is wrong
9 Rajasthani Folk Instrument ‘Algoja’ falls under which category ?
1 Sushir Vadya
2 Tantri Vadya
3 Ghan Vadya
4 Avnadha Vadya

Answer: Sushir Vadya
10 According to Natya Shastra, ‘Dhruvas’ of ‘Krodh’ and Raudra-rasa are recommended to be sung in which ‘Laya’ ?
1 Madhya Laya
2 Vilambit Laya
3 Ati Vilambit Laya
4 Drut Laya

Answer: Drut Laya
11 ‘Dhyan’ of a ‘Jati’ is mentioned by which musicologist ?
1 Matang
2 Nanyadeo
3 Jagdekamalla
4 Bharat

Answer: Jagdekamalla
12 Select the ‘Murchhanas’, related to ‘Madhyam-Gram’ :

I. Harinashwa

II. Margi

III. Rajni

1 I and III
2 I and II
3 II and III
4 I, II and III

Answer: I and II
13 What is the number of ‘Shudha’ and ‘Vikrit’ swaras according to Sharangdeo ?
1 7 Shudha, 12 Vikrit
2 7 Shudha, 5 Vikrit
3 7 Shudha, 11 Vikrit
4 7 Shudha, 18 Vikrit

Answer: 7 Shudha, 12 Vikrit
14 Which other name is used for ‘Jeevswara’ or Ansha-Swara ?
1 Anuvadi Swara
2 Uddatta Swara
3 Vadi Swara
4 Sanchari Swara

Answer: Vadi Swara
15 Narayan Moreshwar Khare was the disciple of
1 Bhaskar Bua
2 Raja Bhaiya Poochwale
3 V.N. Bhatkhande
4 V.D. Paluskar

Answer: V.D. Paluskar

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement