JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 2

Questions
1 Which among the following are ‘Todi - thata - ragas’ ?

(a) Bilaskhani Todi

(b) Gujri Todi

(c) Miyan ki Todi

(d) Bhupal Todi

Code :
1 (a), (b) and (d)
2 (b), (c) and (d)
3 (a) and (d)
4 (b) and (c)

Answer: (b) and (c)
2 ‘Aparsthaysanchar’ indicates :
1 Sthai and Antra.
2 Echo.
3 Deshi Sangeet.
4 Quality of singer.

Answer: Quality of singer.
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which one of the following belongs to Bilawal Thata ?
1 Kedar
2 Bihag
3 Bhupali
4 Ramkali

Answer: Bihag
4 How many strings were there in Mattakokila Veena ?
1 7
2 9
3 20
4 21

Answer: 21
5 Mian Achpal is known as the founder of which gharana ?
1 Delhi Gharana
2 Jaipur Gharana
3 Bhindibazar Gharana
4 Mewati Gharana

Answer: Delhi Gharana
6 Rag-Darpan by Faqirullah is a Persian translation of :
1 Mankutuhal
2 Rag Tarangini
3 Brihaddeshi
4 Rag Vibodh

Answer: Mankutuhal
7 In which language the original text “Nagmat-e-Asfi” was written ?
1 Hindi
2 Sanskrit
3 Arbi
4 Persian

Answer: Persian
8 In which chapter of ‘Sangit Ratnakar’, Sharangadeva described regarding musical instruments ?
1 6TH
2 3RD
3 4TH
4 7TH

Answer: 6TH
9 The term ‘Targahan’ is related to which instrument of the following ?
1 Mridangam
2 Flute
3 Tanpura
4 Shehnai

Answer: Tanpura
10 Choose the correct code :

Assertion (A) : ‘Jaijawanti’ is considered as Parmela Praveshak raga.

Reason (R) : ‘Jaijawanti’ can be sung or played in all seasons.

Code :
1 (A) is correct but (R) is wrong
2 (A) is wrong but (R) is correct
3 Both (A) and (R) both are correct
4 Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A) is correct but (R) is wrong.
11 Which of the following contains “Mangal vachak” words in Prabandha ?
1 Virud
2 Paat
3 Pada
4 Tenaka

Answer: Tenaka
12 The Annotation of ‘Natyasashtra’ is :
1 Kalanidhi
2 Abhinav Bharati.
3 Sangit Raj
4 Sangit Sudhakar

Answer: Abhinav Bharati.
13 The word ‘Bahirgit’ and ‘Nirgit’ is associated with :
1 Tappa
2 Khayal
3 Tarana
4 Instrumental Music

Answer: Instrumental Music
14 Choose the odd :
1 Todi - Gujri Todi
2 Gorakh Kalyan - Suddh Kalyan
3 Devgiri Bilawal - Yamni Bilawal
4 Darbari Kanada - Nayki Kanhda

Answer: Gorakh Kalyan - Suddh Kalyan
15 Which scholar of the following was in the service of Maharaja Anup Singh of Bikaner ?
1 Bhava Bhatta
2 Jadu Bhatta
3 Hriday Narayan Deva
4 Shrinivas

Answer:Bhava Bhatta

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement