JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 24

Questions
1 Which is the odd one ?
1 Chachatput – Ancient Tala System
2 Tappa – Punjab
3 Timbre – Naad
4 Chayalag– Gamak

Answer: Chayalag– Gamak
2 Which Author has described “DasVidha Raga Vargikaran” ?
1 Sharangdeva
2 Matang
3 Dattil
4 Nanyadev

Answer: Sharangdeva
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 How Dhaivat is referred in Solfa Notation system ?
1 Re
2 Fa
3 La
4 So

Answer: La
4 Who was the first to establish frets on Veena ?
1 Bharat
2 Ahobal
3 Matang
4 Sharangdeva

Answer: Matang
5 Which of the following did the experiment related to ‘Sarna-Chathushthai’ ?
1 Bharat – Dattil
2 Bharat – Ahobal
3 Matang – Bharat
4 Bharat – Sharangdeva

Answer: Bharat – Sharangdeva
6 Who is the author of ‘A Historical Study of Indian Music’ ?
1 Swami Prajananananda
2 Thakur Amandev
3 B.C. Deva
4 Omkar Nath Thakur

Answer: Swami Prajananananda
7 Choose the correct code :

Assertion (A) : Alaap depicts the real character of a Raga.

Reason (R) : Artist has the freedom to explore within the rules to reveal the Raga through creativity.

Codes :
1 (A) and (R) both are correct.
2 (A) and (R) both are incorrect.
3 (A) is correct but (R) is incorrect.
4 (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A) and (R) both are correct.
8 Which is the correct order of Ragas according to the time of performance from morning to night ?
1 Bhairav, Bilawal, Bhimpalasi, Bihag
2 Bilawal, Bhairav, Bihag, Bhimpalasi
3 Bhairav, Bilawal, Bihag, Bhimpalasi
4 Bilawal, Bhimpalasi, Bhairav, Bihag

Answer: Bhairav, Bilawal, Bhimpalasi, Bihag
9 Which is not a Allied Raga of Jait Kalyan ?
1 Bhupali
2 Deshkar
3 Jait Shree
4 Shuddha Kalyan

Answer: Jait Shree
10 In Raga Bihagra which Swara is used in its Shuddha and Komal form ?
1 Rishabh
2 Nishad
3 Dhaiwat
4 Gandhar

Answer: Nishad
11 Which of the following depicts ‘Bahutva’ of a swara in a Raga ?
1 Abhyas – Anabhyas
2 Anabhyas – Langhan
3 Langhan – Abhyas
4 Alanghan – Abhyas

Answer: Alanghan – Abhyas
12 “Chaiti and Kajri” primarily belongs to which state ?
1 Tamil Nadu
2 Maharashtra
3 Uttar Pradesh
4 Jammu & Kashmir

Answer: Uttar Pradesh
13 ‘Raga-Mala’ paintings are based on :
1 Raga – Dhyan
2 Sam Gaan
3 Time Theory
4 Thata Gayan

Answer: Raga – Dhyan
14 Who composed in the praise of Mohammad Shah Rangeele ?
1 Manrang
2 Sadarang
3 Chand Khan
4 Prem Rang

Answer: Sadarang
15 How many types of ‘Demerits of Singer’ are mentioned in Sangeet Ratnakar ?
1 10
2 15
3 20
4 25

Answer: 25

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement