JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 4

Questions
1 Who created ‘Tarana’ ?
1 Amir Khusro
2 Tansen
3 Sadarang
4 Mansingh Tomar

Answer: Amir Khusro
2 How many ‘Jati - Lakshans’ were mentioned in ancient period ?
1 5
2 8
3 10
4 12.

Answer: 10
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who was expert in singing Thumri and playing harmonium both ?
1 Bhaiya Ganapat Rao
2 Latafat Hussain Khan
3 Mahmud Dhaulpuri
4 Abdul Karim Khan

Answer: Bhaiya Ganapat Rao
4 Which Sitar player has been honoured with ‘Padmabhushan’ in the year 2018 ?
1 Arvind Parikh
2 Debu Choudhury
3 Imrat Khan
4 Shujat Khan

Answer: Arvind Parikh
5 Which of the following is the source of music ?
1 Nada
2 Tala
3 Stotra
4 Veena

Answer: Nada
6 Which one of the following veenas has been mentioned in Natya shastra ?
1 Saraswati Veena
2 Rudra Veena
3 Vichitra Veena
4 Dhruva Veena

Answer: Dhruva Veena
7 Which of the following concept is underlying ‘Raga - Ragini’ system ?
1 Inner divinity
2 Musicology
3 Family system
4 Thata system

Answer: Family system
8 What is the appropriate terminology for historical, theoretical and practical analysis of music ?
1 Psychology of Music
2 Gandharva Music
3 Aesthetic of Music
4 Musicology

Answer: Musicology
9 Which of the following terminology is used for single unit of time ?
1 Tala
2 Laya
3 Chhanda
4 Matra

Answer: Matra
10 ‘Reversed Microphone’ is related to :
1 Transmission
2 Magnetic Heads
3 Spools
4 Loudspeaker

Answer: Loudspeaker
11 Identify the earlier style of Thumri among the following ones :
1 Jaipur Thumri
2 Banaras Thumri
3 Lucknow Thumri
4 Punjabi Thumri

Answer: Lucknow Thumri
12 How many tones are there in ‘c’ major scale ?
1 4
2 5
3 6
4 7

Answer: 5
13

Assertion (A) : A vaggeyakar is equally good in musical composition and poetry.

Reason (R) : A good vaggeyakar can never be a good music performer.

Code :
1 Both (A) and (R) are incorrect
2 (A) is incorrect and (R) is correct
3 Both (A) and (R) are correct
4 (A) is correct and (R) is incorrect

Answer: (A) is correct and (R) is incorrect
14 Raga Adana belongs to which Thata ?
1 Khamaj
2 Kalyan
3 Marwa
4 Asawari

Answer: Asawari
15 Panchashruti Dhaivat of Karnatak Music is similar to which swara of Hindustani music ?
1 Komal Dhaivat
2 Suddha Dhaivat
3 Komal Nishad
4 Suddha Nishad

Answer: Suddha Dhaivat

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement