JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 42

Questions
1 Which one among the following is the correct meaning of Absolute Music ?
1 Music that is easy to listen and understand
2 Background music that is used to create atmosphere
3 Popular dance music
4 Music that does not illustrate or depict

Answer: Music that does not illustrate or depict
2 What substance is attached to the left hand side of a Pakhawaj ?
1 Iron dust paste
2 Charcaol paste
3 Flour paste
4 None of the above

Answer: Flour paste
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Choose odd one of the following :
1 Kal
2 Sannyas
3 Mandra
4 Antarmarga

Answer: Kal
4 Which raga will you get if the Madhyam is taken as Sadja in Raga Lalit ?
1 Multani
2 Behag
3 Todi
4 Bilawal

Answer: Todi
5 Which one among the following group of ragas is written chronologically according to the time ?
1 Bhairav, Bilawal, Brindabani Sarang, Bhimpalasi
2 Kafi, Khamaj, Todi, Malkauns
3 Bihag, Yaman, Bageshri, Darbari Kanada
4 Bhatiyar, Jaunpuri, Rageshri, Multani

Answer: Bhairav, Bilawal, Brindabani Sarang, Bhimpalasi
6 Find out the correct sequence :
1 Marga, Jati, Prastar, Anga, Graha, Kala, Kriya, Laya, Yati, Kal
2 Kal, Marga, Kriya, Anga, Graha, Jati, Kala, Laya, Yati, Prastar
3 Kriya, Prastar, Laya, Anga, Jati, Yati, Marga, Kal, Kala, Graha
4 Prastar, Yati, Laya, Kala, Graha, Anga, Jati, Kriya, Marga, Kal

Answer: Kal, Marga, Kriya, Anga, Graha, Jati, Kala, Laya, Yati, Prastar
7 Who has made the first attempt to establish Swaras on the string of Veena ?
1 Pt. Lochan
2 Pt. Shrinivas
3 Pt. Hridaya Narayan
4 Pt. Ahobal

Answer: Pt. Ahobal
8 First of all, who depicted the Rasa in music ?
1 Abhinav Gupta
2 Bharat
3 Narad
4 Matang

Answer: Bharat
9 Choose odd one of the following :
1 Antar Gandhar
2 Suddha Madhyam
3 Kaishik Pancham
4 Kakali Nishad

Answer: Suddha Madhyam
10 How many Mantras are there in Archika Samhita of Samaveda as recommended by all scholars ?
1 590
2 600
3 595
4 585

Answer: 585
11 Who is the main singer in singing of Samagana ?
1 Prastota
2 Udgata
3 Pratiharta
4 Subrahmanya

Answer: Subrahmanya
12 Who is not sitar player ?
1 Pt. Budhadity Mukharji
2 Ustad Halim Jafar Khan
3 Pt. Nayan Ghosh
4 Ustad Ashish Khan

Answer: Ustad Ashish Khan
13 In which year U. Zakir Hussain was honoured with ‘Padmabhushan’ ?
1 2001
2 2002
3 2003
4 2004

Answer: 2002
14 Who introduced Gwaliar Gharana in Maharashtra ?
1 Vasudeorao Joshi
2 Balkrishnabuva Ichalkaranjikar
3 Ramkrishnabuva Vaze
4 Pt. Vishnu Digamber Paluskar

Answer: Balkrishnabuva Ichalkaranjikar
15 The importance of ‘Alaapa’ –
1 Negligible
2 Somewhat
3 Countable
4 Most countable

Answer: Most countable

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement