JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 44

Questions
1 Why ‘Ma’ is called ‘Madhyama’ ?
1 Placed in the middle between both the Shadajas in Veena.
2 Due to distortion of sound.
3 Due to becoming sharp in sound.
4 Placed in the middle of both Mandra × Madhya Nishadas.

Answer: Placed in the middle between both the Shadajas in Veena.
2 Who authored music books on the name of King Anoop Singh of Bikaner ?
1 Damodar Pandit
2 Ramamatya
3 Madhav Vidhyaranya
4 Bhavbhatt

Answer: Bhavbhatt
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who has not used ‘Swarmandal’ instrument while singing ?
1 Ustd. Bade Gulam Ali Khan
2 Ustd. Najakat Ali Khan
3 Pt. Kumar Gandharva
4 Ustd. Rasheed Khan

Answer: Pt. Kumar Gandharva
4 Which of the following pair of Ragas has the same notes but different Thata ?
1 Bhoopali Deskar
2 Bahar – Miya Malhar
3 Puriya – Sohni
4 Todi – Multani

Answer: Bhoopali Deskar
5 Where is Sangeet Natak Academy’s Head office situated ?
1 Mumbai
2 Delhi
3 Kolkata
4 Chennai

Answer: Delhi
6 Which institution compaigns Indian Music in foreign countries ?
1 I.C.H.R.
2 I.C.A.R.
3 I.C.C.R.
4 I.C.S.R.

Answer: I.C.C.R.
7 Which music-interval consonance did Bharat obtained after reducing one Shruti of Pancham in Sarana Chatushtayee ?
1 Shadaj-Pancham Samwad
2 Shadaj-Gandhar Samwad
3 Shadaj-Madhyam Samwad
4 Rishabh-Pancham Samwad

Answer: Rishabh-Pancham Samwad
8 Which Gharana is famous for ‘Ashtanga Gayaki’ ?
1 Agra Gharana
2 Jaipur Gharana
3 Gwalior Gharana
4 Delhi Gharana

Answer: Gwalior Gharana
9 Arrange the following Sitar players according to their seniority :

i. Ustad Vilayat Khan

ii. Ustad Inayat Khan

iii. Ustad Imdad Khan

iv. Ustad Shujat Khan

Codes :
1 i, ii, iv, iii
2 iii, ii, i, iv
3 ii, i, iv, iii
4 iii, i, ii, iv

Answer: iii, ii, i, iv
10 Who is the first Guitar player to play Indian classical music on Guitar ?
1 Pt. Vishwamohan Bhatt
2 Pt. Brijbhushan Kabra
3 Shri Nalin Mazumdar
4 Shrimati Kamla Shankar

Answer: Pt. Brijbhushan Kabra
11 Who does not belong to Maihar Gharana from the following ?
1 U. Ali Akbar Khan
2 Pt. Nikhil Banarjee
3 Pt. Hariprasad Chaurasia
4 Pt. Shivakumar Sharma

Answer: Pt. Shivakumar Sharma
12 Name the instrument which is played as a solo instrument in Indian classical music.
1 Loha Tarang
2 Ghungru Tarang
3 Jal Tarang
4 Kashtha Tarang

Answer: Jal Tarang
13 Which chapter of Sangeet Ratnakar discusses dance ?
1 Pratham
2 Chaturtha
3 Saptam
4 Pancham

Answer: Saptam
14 Name the instrument with the help of which Lav-Kush sang Ramayana.
1 Panav
2 Mridanga
3 Veena
4 Shankha

Answer: Veena
15 According to Sangeet Makarand, which instruments are plucked with nail ?
1 Avanaddh Vadya
2 Tantri Vadya
3 Ghana Vadya
4 Sushir Vadya

Answer: Tantri Vadya

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement