JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 47

Questions
1 Who lived in ‘Pathuriaghata’ among the following members of Tagore family ?
1 Satyendranath Tagore
2 Rabindranath Tagore
3 Sourindramohan Tagore
4 Rathindranath Tagore

Answer: Sourindramohan Tagore
2 Who was the founder of ‘Bengal Academy’ of Music ?
1 Dinendranath Tagore
2 Jotindramohan Tagore
3 Sourindramohan Tagore
4 Jyotirindranath Tagore

Answer: Sourindramohan Tagore
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which of the following songs comes under ‘Puja Paryay’ ?
1 Nibida Ghana Andhare…..
2 Prathama Adi Taba Shakti…..
3 Prabhate Vimal Anande…..
4 All of these

Answer: All of these
4 Who was the creator of Indian-English mixed tune of compositions like Skotch-Bhupali, Italian-Jhijhit etc ?
1 Dwijendranath Tagore
2 Jyotirindranath Tagore
3 Sourindramohan Tagore
4 Kshetramohan Goswami

Answer: Jyotirindranath Tagore
5 ‘Bandh bhenge Dao, Bandh bhenge Dao…’ song is from which dance-drama ?
1 Chandalika
2 Shyama
3 Chitrangada
4 Taser Desh

Answer: Taser Desh
6 ‘Aaji Dakhino-Duar Khola…’ song was composed in praise of which season of the year ?
1 Summer (Grishma)
2 Monsoon (Varsha)
3 Autumn (Sarat)
4 Spring (Basant)

Answer: Spring (Basant)
7 Which song was composed on the occasion of ‘tree plantation’ at Shantiniketan ?
1 Ama E Ghare
2 Phire Chal Matir Tane
3 Maru Bijoyer Ketan Udao
4 Kon Puratan Praner Tane

Answer: Maru Bijoyer Ketan Udao
8 ‘Anand’ is a main character of which dance-drama written by R.N. Tagore ?
1 Shyama
2 Chandalika
3 Shapmochan
4 Chitrangada

Answer: Chandalika
9 ‘Aaji Sarat Tapane…’ song was based on which raga ?
1 Bibhas
2 Khamaj
3 Kafi
4 Jogia

Answer: Jogia
10 ‘Tahare Arati Kore Chandra Tapan…’ song is based on which raga ?
1 Devgiri Bilawal
2 Purvi
3 Bahar
4 Bada Hans-Sarang

Answer: Bada Hans-Sarang
11 Which one of the following is the original singing style of the song ‘Charan Dhwani Suni Taba Nath…’ ?
1 Khyal
2 Thumri
3 Tappa
4 Dhrupad

Answer: Dhrupad
12 Which one of the following is the correct ‘Matra-Bibhag’ for ‘Nabatal’ ?
1 3 + 3 + 3
2 3 + 4 + 2
3 3 + 2 + 2 + 2
4 2 + 3 + 2 + 2

Answer: 3 + 2 + 2 + 2
13 How many divisions are in ‘Ekadashi Tal’ created by Tagore ?
1 Four
2 Three
3 Five
4 Six

Answer: Four
14 Who was the founder of ‘Vrindavadan’ (Orchestra) in the theatres of Kolkata ?
1 Kshetramohan Goswami
2 Gyanendramohan Goswami
3 Sourindramohan Tagore
4 Jyotirindranath Tagore

Answer: Kshetramohan Goswami
15 ‘Amar Sonar Bangla….’ song was composed following which type of music ?
1 Kirtan
2 Tappa
3 Thumri
4 Baul

Answer: Baul

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement