JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 50

Questions
1 The taal not included in Sap Sooladi Taals
1 Dhruva
2 Roopak
3 Aadi
4 Jhamp

Answer: Aadi
2 The percussion instrument used for Odissi Nritya Accompaniment
1 Mridang
2 Maddalam
3 Tabla
4 Tavil

Answer: Maddalam
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which Shiksha Granth is not related to Samaveda ?
1 Nardiya Shiksha
2 Yajyavalkya Shiksha
3 Gautami Shiksha
4 Lomashi Shiksha

Answer: Yajyavalkya Shiksha
4 . In which period Guru went to the student to impart education ?
1 Vedic period
2 Puran period
3 Mahabharat period
4 Ramayan period

Answer: Mahabharat period
5 Which instrument is the most grave one ?
1 Veena
2 Sitar
3 Sarod
4 Guitar

Answer: Veena
6 To which Rasa Raaga Peelu is close to ?
1 Veera Rasa
2 Adbhut Rasa
3 Karuna Rasa
4 Bhayanaka Rasa

Answer: Karuna Rasa
7 . How many ‘Gamakas’ are described in Sangeet Ratnakara ?
1 5
2 10
3 15
4 20

Answer: 15
8 Which treatise has first mentioned the definition of Rasa ?
1 Naradiya Shiksha
2 Natya Shashtra
3 Sangeet Ratnakar
4 Brihaddeshi

Answer: Natya Shashtra
9 . How many Shudha Jaitis are derived from Madhyam Gram ?
1 Four
2 Three
3 Two
4 Five

Answer: Three
10 ‘Virud’ is an Anga of which singing style ?
1 Dhamar
2 Thumari
3 Khyal
4 Prabandh

Answer: Prabandh
11 Which of the following scale is not perfect according to Indian notes ?
1 Diatonic scale
2 Natural scale
3 Tempered scale
4 Equally tempered scale

Answer: Equally tempered scale
12 Grantha published in respect of a scholar after his death is known as
1 Reference Grantha
2 Commemoration Grantha
3 Felicitation Grantha
4 Special Grantha

Answer: Commemoration Grantha
13 Which type of book is not placed in Reference section in Library ?
1 Dictionary
2 Encyclopedia
3 Manuscripts
4 General Book

Answer: General Book
14 Tijanbai of Chhattisgarh is famous for
1 Bohag Bihu
2 Pandwani
3 Tapali
4 Rauf

Answer: Pandwani
15 Yakshagana dance based on Kathanak is belong to
1 Kerala
2 Karnataka
3 Odissa
4 Bengal

Answer: Karnataka

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement