JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 7

Questions
1 Who among the following was not the disciple of Nirmal Shah ?
1 Imdad Khan
2 Bande Ali Khan
3 Zafar Khan
4 Sadiq Ali Khan

Answer: Sadiq Ali Khan
2 ‘Panchapani’ is a name of :
1 Ancient Tala
2 Sangit Grantha
3 Raga
4 Prabandha

Answer: Ancient Tala
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who is the Vichitra Vina player among the following ?
1 Gulam Muhammad Khan
2 Rajab Ali Khan
3 Abdul Aziz Khan
4 Asad Ali Khan

Answer: Abdul Aziz Khan
4 Select the correct group which depict Khayal singer of Agra Gharana :
1 Natthan Khan, Vilayat Hussain Khan, Khadim Hussain Khan
2 Enayat Hussain, Vishnudigambar, Nisar Hussain
3 Rajabhaiya Puchhwale, Mushtaq Hussain, Ali bux Khan
4 Abdul Wahid, Shankar Rao Pandit, Jasraj

Answer: Natthan Khan, Vilayat Hussain Khan, Khadim Hussain Khan
5 The combination of the following notes is an example of which Varna ?

S R GG RG RS

1 Arohi
2 Avrohi
3 Sanchari
4 Sthayee

Answer: Sanchari
6 The combination of following notes belong to which raga ?

R R P, M P D N P, M (P) M

1 Mian Malhar
2 Sahana
3 Bahar
4 Gour Malhar

Answer: Gour Malhar
7 The term ‘Gulu’ is related with :
1 Tabla
2 Sitar
3 Flute
4 Mridanga

Answer: Sitar
8 The word ‘Humphit’ is related with :
1 Shruti
2 Swar
3 Gamak
4 Murchhana

Answer: Gamak
9 Which swar is known as Adhwadarshak of the following ?
1 Madhyam
2 Pancham
3 Shadja
4 Dhaivat

Answer: Madhyam
10 Who is the author of the book ‘My music my life’ ?
1 Ratanjankar
2 Ravi Shankar
3 Rabindranath Tagore
4 Ali Akbar

Answer: Ravi Shankar
11 Which among the following is the Ashraya raga ?
1 Purvi
2 Malkauns
3 Ramkali
4 Puriya

Answer: Purvi
12 Number of matras of Chatusra Jati-Triputa tala is :
1 10
2 8
3 12
4 16

Answer: 8
13 Select the statement which is not correct :
1 ‘Raga-Dhyan’ theory is closely related to ‘Rasa-bhava’
2 Concept of ‘Raga-Ragini’ was prevalent in North and South both in medieval period.
3 ‘Sangeet Darpan’ and ‘Sangeet Makrand’ are related to ‘Rag-Ragini’ Vargikaran
4 ‘Raga-Dyanas’ have been mentioned by Bharat

Answer: ‘Raga-Dyanas’ have been mentioned by Bharat
14 Six ‘angas’ of Prabandha were necessary to remain in which ‘Jati’ ?
1 Deepini
2 Medini
3 Bhavini
4 Taravali

Answer: Medini
15 Which terms were used for the embellishment of notes in SamSangeet ?
1 Alamban, Uddipan
2 Vinat, Atyutkram
3 Aakarsh, Vikarsh
4 Sam, Visham

Answer: Vinat, Atyutkram

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement