JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Music Questions and Answers for Competitive Exams | Indian Music Quiz Set 8

Questions
1 Which among the following scholars has not mentioned ’Janya-Janak-Vyavastha’ ?
1 Hriday Narain Deo
2 Shriniwas
3 Lochan
4 Matang

Answer: Matang
2 Which among the following factors are necessary for voice enhancement, according to Bhatkhande ?

(a) Proper Voice production

(b) Voice sustainability

(c) Breath control

(d) Technical understanding of ragas

Code :
1 (b) and (d)
2 (a), (b) and (d)
3 (c) and (d)
4 (a), (b) and (c)

Answer: (a), (b) and (c)
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Identify the raga, which does not have ’Pancham’ :
1 Sohni
2 Suha
3 Gaud Malhar
4 Bahar

Answer: Sohni
4 Choose the odd :
1 Roshanara Begum
2 Bhimsen Joshi
3 Gangu Bai Hangal
4 Rehmat Khan

Answer: Rehmat Khan
5 Which among the following pairs is not correct, according to the ‘Shruti-Swara-Sthanas’ of Lochan ?
1 Re - 7
2 Ma - 13
3 Pa - 16
4 Ni - 22

Answer: Pa - 16
6 Identify the note which separates Bihag and Bihagda :
1 Re shudha
2 Ma shudha
3
4 Ga shudha

Answer: NI komal
7 ‘NI Dha Ni SAɺ ’ phrase is commonly used in which of the following ragas ?

(a) Miyan Ki Sarang

(b) Miyan Malhar

(c) Bahar

(d) Sur Malhar

Code :
1 (b) and (d)
2 (a), (b) and (c)
3 (b), (c) and (d)
4 (a), (b) and (d)

Answer: (a), (b) and (c)
8 Identify the following texts in chronological order :

(a) Anoop Sangeet Ratnakar

(b) Swar mela kalanidhi

(c) Ragtatvavibodh

(d) Brihaddeshi

Code :
1 (d), (c), (a), (b)
2 (d), (b), (a), (c)
3 (c), (d), (a), (b)
4 (a), (d), (c), (b)

Answer: (d), (b), (a), (c)
9 Madhyamgramik ‘Pancham’ is :
1 Shatshrutik
2 Trishrutik
3 Panchshrutik
4 Chatuhshrutik

Answer: Trishrutik
10 Aiming to the convenience of ‘Mela-Prastara’, which notes are termed as ‘Ra’, ‘Ri’, and ‘Ru’ ?
1 Shudha rishabha, Panchshrutik rishabha and Chatuhshrutik rishabha
2 Dwishrutik rishabha, Shudha rishabha and Chatuhshrutik rishabha
3 Trishrutik rishabha, Chatuhshrutik rishabha and Panchashrutik rishabha
4 Shudha rishabha, Panchshrutik rishabha and Shatshrutik rishabha

Answer: Shudha rishabha, Panchshrutik rishabha and Shatshrutik rishabha
11 Identify the scholars, who have written annotation on Sangeet Ratnakar ?

(a) Kallinath

(b) Keshav

(c) Singh Bhupal

(d) Abhinavgupta

Code :
1 (a), (b) and (c)
2 (a), (c) and (d)
3 (c) and (d)
4 (a), (b) and (d)

Answer: (a), (b) and (c)
12 Who is the author of ‘Raga Vigyan’ ?
1 Omkar Nath
2 Vinayak Rao
3 Lalit Kishore
4 Vimal Kant

Answer: Vinayak Rao
13 The term Magadhi is a variety of which style ?
1 Alap
2 Khayal.
3 Prabandha
4 Geeti

Answer: Geeti
14 In Vishnudigambar Notation system which signs are used for Sam and Khali ?
1 + and 0
2 0 and 1
3 − and +
4 1 and +

Answer: 1 and +
15 Which classification has been given in Sangeet-Darpan ?
1 Thata - Raga
2 Raganga
3 Purvang - Uttarang
4 Shuddha - Chayalag - Sankirna

Answer: Shuddha - Chayalag - Sankirna

View All Music Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement