Join our Telegram Channel

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 10

Questions
1 Identify the correct chronological order of the developments of events related to federalism in India.
1 Anandpur Sahib Resolution, Rajamannar committee, Punchhi Commission, West Bengal Memorandum.
2 West Bengal Memorandum, Rajamannar Committee, Anandpur Sahib Resolution, Punchhi Commission
3 Rajamannar Committee, West Bengal Memorandum, Anandpur Sahib Resolution, Punchhi Commission
4 Rajamannar Committee, Anandpur Sahib Resolution, West Bengal Memorandum, Punchhi Commission .

Answer:Rajamannar Committee, Anandpur Sahib Resolution, West Bengal Memorandum, Punchhi Commission
2 Who described Indian capitalism as “Dharmashala Capitalism” ?
1 V.K.R.V. Rao
2 J. Bhagwati
3 Amartya Sen
4 Raj Krishna

Answer:Raj Krishna
Advertisement
3 Which of the following is not associated with electoral reforms in India ?
1 Tarkunde Committee
2 Dinesh Goswami Committee
3 N.N. Vohra Committee
4 Indrajit Gupta Committee

Answer: N.N. Vohra Committee
4 Which of the following is the nodal agency for budget implementation in India ?
1 Parliament
2 Public Accounts Committee
3 Ministry of Finance
4 Comptroller and Auditor General of India

Answer: Ministry of Finance
5 In India, the term deficit financing was first defined by
1 First Five Year Plan
2 Finance Commission
3 Administrative Reforms Commission
4 A.D. Gorwala Report

Answer:First Five Year Plan
6 Which of the following types of bureaucracy regards itself as the custodian of public interest but is independent of and unresponsive to public opinion ?
1 Merit bureaucracy
2 Caste bureaucracy
3 Patronage bureaucracy
4 Guardian bureaucracy

Answer:Guardian bureaucracy
7 Which one of the following ministries is an example of ministry formed on the basis of clientele principle ?
1 Ministry of Defence
2 Ministry of Human Resource Development
3 Ministry of Agriculture
4 Ministry of Law

Answer:Ministry of Agriculture
8 Who of the following belongs to British School of Realism ?
1 Reinhold Niebuhr
2 N.J. Spykman
3 Quincy Wright
4 Hedley Bull

Answer:Hedley Bull
9 Which one of the following contentions of Isaiah Berlin is not true in the context of resurgence of political theory (political philosophy) ?
1 Politics exists in a society where ends collide. In a liberal order political theory can never see its end.
2 The responsibility for causing decline of political theory should be laid on rank empiricists who have displaced classical tradition.
3 Political theory shall continue to exist as a result of the inquisitive and rational inquiry of man.
4 He is sheptical about the resurgence of political theory (philosophy).

Answer: He is sheptical about the resurgence of political theory (philosophy).
10 The notion of ‘Balance of Terror’ is related to
1 Global Terrorism
2 Counter Terrorist strategies
3 Terrorist activities of drug traffickers
4 Over-kill capacity emanating from nuclear weapons.

Answer: Over-kill capacity emanating from nuclear weapons.
11 Which one of the following is not a major assumption of balance of power ?
1 States are determined to protect vital national interests.
2 Vital national interests may be threatened.
3 Relative power positions of the states can be measured.
4 States apply moral parameters for assessing others’ behaviour

Answer:States apply moral parameters for assessing others’ behaviour
12 Which country/countries refused to accept legally binding emission cuts following Kyoto Protocol ?
1 India
2 China
3 India and China both
4 Sweden

Answer:India and China both
13 Which leader of the USSR introduced the policy of ‘peaceful-coexistence’ ?
1 Mikhail Gorbachev
2 N. Khrushchev
3 L. Brezhnev
4 Joseph Stalin

Answer: N. Khrushchev
14 At the end of cold war Francis Fukuyama constructed the thesis of ‘end of history’ which meant :
1 The world would no longer be unfolding events.
2 The tension and conflict would cease to exist at global level.
3 Ideological struggles had come to an end.
4 Ideological struggles would be waged with new vigour

Answer:Ideological struggles had come to an end.
15 NATO’s partnership for peace programme was aimed at
1 Incorporating ex-Eastern bloc states into the organisation.
2 Tackling problem of Serbs in Bosnia.
3 Implementing military action against Yugoslavia.
4 Taking action against Al Asad Regime in Syria.

Answer:Incorporating ex-Eastern bloc states into the organisation.

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test