Advertisement

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 13

Advertisement
Questions
1 Which one of the following statements is not correct regarding Certiorari ?
1 A High Court can issue a writ against itself in its administrative capacity.
2 A bench of a High Court can issue a writ to another bench of the same High Court.
3 A High Court cannot issue a writ to another High Court.
4 A High Court can issue certiorari to a tribunal situated within its jurisdiction.

Answer: A bench of a High Court can issue a writ to another bench of the same High Court.
2 In which one of the following cases the Supreme Court of India used the principle of “continuing mandamus” ?
1 S.P. Gupta Vs. Union of India
2 Sunil Batra I.Vs. Delhi Administration
3 Vineet Narain Vs. Union of India
4 Sagir Ahmad Vs. State of U.P.

Answer: Vineet Narain Vs. Union of India
Advertisement
3 Who was the first President of India to make use of ‘Pocket Veto’ ?
1 Zakir Hussain
2 Sanjeeva Reddy
3 R. Venkatraman
4 Gyani Zail Singh

Answer: Gyani Zail Singh
4 Who said Indian federalism is “a new kind of federation to meet India’s peculiar needs” ?
1 Granville Austin
2 Ivor Jenneigs
3 Alexandrowicz
4 Ronald Wats

Answer:Granville Austin
5 Adi Ambedkar Samaj movement is related to which State ?
1 Maharashtra
2 Punjab
3 Rajasthan
4 Uttar Pradesh

Answer: Punjab
6 Who was the Chairman of the Group of Interlocutors for Jammu and Kashmir ?
1 T.S.R. Subramanian
2 Dilip Padgaonkar
3 Radha Kumar
4 Dr. Karan Singh

Answer:Dilip Padgaonkar
7 Which of the following statements is true about the constitution of P.K. Thungan Committee ?
1 To consider the type of political and administrative structure needed in the District Planning.
2 To consider the administrative arrangements for rural Development.
3 To consider the need for decentralized planning.
4 For drawing guidelines for Block level planning.

Answer:To consider the type of political and administrative structure needed in the District Planning.
8 When did the Communist Party of India (Marxist) emerge as a separate political party ?
1 1960
2 1964
3 1968
4 1973

Answer: 1964
9 Who described the critical and creative role of politics in India as “the Indian model of development” ?
1 Rajni Kothari
2 Amartya Sen
3 Jagdish Bhagwati
4 James Maner

Answer: Rajni Kothari
10 Who among the following made a significant contribution to theories of the Interaction between social dominance and state power in contemporary India ?
1 Francine R. Frankel & M.S.A. Rao
2 Myron Weiner
3 Lloyd and Susane Rudolph
4 Partha Chatterjee

Answer:Francine R. Frankel & M.S.A. Rao
11 Which one of the following Committees opposed the state funding of elections in India ?
1 Justice B.P. Jeevan Reddy
2 Indrajit Gupta
3 Tarkunde
4 Dinesh Goswami

Answer:Justice B.P. Jeevan Reddy
12 Which of the following newspaper is managed by a trust in India ?
1 Times of India
2 Indian Express
3 Hindu
4 Tribune

Answer: Tribune
13 Which one of the following stages of evolution of public administration is called the era of politics administration dichotomy ?
1 First stage
2 Second stage
3 Third stage
4 Fourth stage

Answer:First stage
14 ‘Squealer’ in the Human Relations theory is
1 one who does too much work.
2 one who does too little work.
3 one who absents himself from work.
4 one who communicates detrimental information about others to the supervisor.

Answer:one who communicates detrimental information about others to the supervisor.
15 Who among the following has defined budget as “a series of goals with price tags attached” ?
1 Wildavsky
2 Paul Appleby
3 Chester Barnard
4 John D. Millet

Answer:Wildavsky

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...