JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 21

Questions
1 Which one of the following statements is not correct ?
1 Swiss federal legislature is bicameral.
2 The Lower House is called the National Council.
3 The Upper House is called Council of states
4 The qualification of voters and candidate is decided by National Council.

Answer: The qualification of voters and candidate is decided by National Council.
2 Which one of the following is not a feature of United Kingdom judiciary ?
1 Based on common law tradition.
2 Devolution to Scotland have given more scope to a traditionally restrained Judiciary.
3 Devolution to Wales have given more scope to a traditionally restrained Judiciary.
4 Judges of Higher Courts are appointed by the Crown on the recommendations of the House of Commons.

Answer:Judges of Higher Courts are appointed by the Crown on the recommendations of the House of Commons.
Advertisement
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test
ADRE 2.0 Mock Test - 5 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 The Magna Carta, the Glorious Revolution and the writings of John Locke all contributed to the strengthening of Great Britain :
1 Absolute Monarchy
2 Ethnic Rivalaries
3 Parliamentary Democracy
4 Imperialist Policies

Answer:Parliamentary Democracy
4 Which countries were the basis of the study of Almond and Verba’s ‘Civic Culture’?
1 Chile, US, UK, France, Spain
2 US, France, Mexico, Italy, Germany
3 Mexico, Germany, Italy, US, UK
4 US, UK, Chile, Mexico, Spain

Answer: Mexico, Germany, Italy, US, UK
5 The five stages of economic growth proposed by W.W. Rostow are :
1 Traditional society, mercantile capitalism, industrial capitalism, financial capitalism, globalisation
2 Preconditions for take-off, take-off, maturing of industry, industrial capitalism, full employment.
3 Traditional society, preconditions for take-off, take-off, drive to maturity, the epoch of high mass consumption.
4 Preconditions for take-off, mechanisation, industrialisation, take-off, financial capitalism.

Answer:Traditional society, preconditions for take-off, take-off, drive to maturity, the epoch of high mass consumption.
6 Which world leader gave a special concept of ‘Development’ after the Second World War ?
1 Franklin Delano Roosevelt
2 Harry Truman
3 Jawaharlal Nehru
4 Winston Churchill

Answer: Harry Truman
7 What are the three types of political culture according to Almond and Verba’s study ‘Civic Culture’?
1 Parochial, subject, participant
2 Citizen, communal, democratic
3 Associative, adjudicative, parochial
4 Feudal, semi-feudal, democratic

Answer: Parochial, subject, participant
8 Who among the following laid down ‘Seven principles of organisation’ ?
1 Gulick and Urwick
2 Mary P.Follet
3 Henri Fayol
4 F.W.Taylor

Answer:Gulick and Urwick
9 Which one of the following is not a principle of organisation ?
1 Hierarchy
2 Span of Control
3 Unity of command
4 Staffing

Answer: Staffing
10 In an informal organisation, authority always flows :
1 upwards
2 downwards
3 upwards and across
4 across and downwards

Answer:across and downwards
11 The traditional home of patronage bureaucracy is :
1 U.K.
2 U.S.A.
3 China
4 France

Answer: U.S.A.
12 Who among the following coined the term ‘representative bureaucracy’ ?
1 Donald Kingsley
2 Peter Blau
3 Max Weber
4 Martin Albrow

Answer: Donald Kingsley
13 Which one of the following was the first country to enact a Law - Freedom of the Press Act - as early as in 1766 ?
1 U.K.
2 U.S.A.
3 Sweden
4 Denmark

Answer:Sweden
14 Which of the following statements is not correct ?
1 India is a signatory to the UN Convention against corruption.
2 India ranked 95th out of 178 countries according to the Transparency International’s Index.
3 Lokpal and Lokayukta Bill was first introduced in Parliament in 1986.
4 Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of Santhanam Committee.

Answer:Lokpal and Lokayukta Bill was first introduced in Parliament in 1986.
15 Which of the following terms of International Relationships was coined by Nicholas Onuf in his book - World of our Making ?
1 Realism
2 Neo-realism
3 Neo-liberalism
4 Constructivism

Answer:Constructivism

View All Political Science Practice Test Sets

ADRE 2.0 MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
Advertisement