Join our Telegram Channel

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 25

Questions
1 Who among the following said that “post-behaviouralism was a genuine revolution, not a reaction; a becoming, not a preservation; a reform, not a counter reformation” ?
1 James Bryce
2 Charles E. Merriam
3 David Easton
4 G. A. Almond

Answer:David Easton
2 Who among the following said, ‘we can not shed our values in the way we remove our coats’ ?
1 Leo Strauss
2 Alfred Cobban
3 Jean Blondel
4 David Easton

Answer:David Easton
Advertisement
3 Who among the following characterised early liberalism as ‘possessive individualism’ ?
1 F. A. Hayek
2 Robert Nozick
3 C. B. MacPherson
4 Rawls

Answer:C. B. MacPherson
4 Which one of the following statements is not true ?
1 Marx drew distinction between ‘ideology’ and ‘science’.
2 Napoleon denounced ideology as cloudy metaphysics that ignored history and reality.
3 de Tracy coined the term ideology.
4 Daniel Bell talked of ‘ideology without an end’.

Answer: Daniel Bell talked of ‘ideology without an end’.
5 Who said Revolution meant a drastic sudden substitution of one group in charge of the running of a territorial political entity by another ?
1 Hannah Arendt
2 Theda Skocpol
3 Crane Brinton
4 Hubert Johnson

Answer:Crane Brinton
6 For whom, “ideas” and not the “material conditions of production” are the effective causes of revolution ?
1 Karl Marx
2 Lenin
3 The Sikhs
4 Stalin

Answer:Lenin
7 Which of the following statements is false with respect to Plato’s ideas ?
1 Division of functions does not rest on difference of aptitude.
2 State is assumed to be merely individual writ large.
3 Athenian women were not allowed to participate in politics.
4 Ignorance and incompetence of politicians is the cause of democracy.

Answer: Division of functions does not rest on difference of aptitude.
8 Which of the following is not an expression of the constitutional rule of Aristotle ?
1 Rule in public interest
2 A lawful rule
3 A Government of willing subjects
4 Inconsistent with the dignity of the subjects

Answer:Inconsistent with the dignity of the subjects
9 Who of the following said that felicity is “continued success in obtaining those things which a man from time to time desires” ?
1 Bentham
2 J.S. Mill
3 Hobbes
4 Rousseau

Answer:Hobbes
10 Who of the following notes the existence of legislative, executive and federative powers of the state ?
1 Hobbes
2 Locke
3 Rousseau
4 J. Bentham

Answer:Locke
11 Which of the following is not an idea of Rousseau ?
1 A thinking man is a depraved animal
2 Science is the fruit of idle curiosity
3 Philosophy is mere intellectual frippery
4 General will is the sum total of wills

Answer:General will is the sum total of wills
12 For J.S. Mill which one of the following is not true ?
1 Pleasures differ in quality
2 The felicific calculus is absurd
3 The principle of utility is the final end of life
4 Liberty consists in doing what one desires

Answer:The principle of utility is the final end of life
13 For Karl Marx who among the following is not a Utopian socialist ?
1 St. Simon
2 Proudhon
3 Fourier
4 Engels

Answer:Engels
14 Who coined the slogan “No control, no co-operation” ?
1 Mahatma Gandhi
2 J. Nehru
3 Aurobindo
4 Subhash Bose

Answer:Aurobindo
15 Which of the following statements is not correct ?
1 Political culture is a set of basic political attitudes.
2 Political culture cannot be empirically studied.
3 The study of political culture focuses on attitude of people and their likely effects on politics.
4 Political culture has a companion approach i.e. political socialisation.

Answer: Political culture cannot be empirically studied.

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test