Advertisement

Political Science Questions and Answers for Competitive Exams | Political Science Quiz Set 6

Advertisement
Questions
1 Which one of the following types of training prepares future recruits for the public service ?
1 Informal training
2 Formal training
3 Pre - entry training
4 Post - entry training

Answer:Pre - entry training
2 Which of the following combination game theory utilizes to analyse strategic interaction among decision - makers ?
1 Mathematics and Reason
2 Reason and Logic
3 Logic and Rationality
4 Mathematics and Logic

Answer:Logic and Rationality
Advertisement
3 Which one of the following is not a criteria of just war ?
1 Be authorized by a sovereign prince
2 Be proportionate
3 Be pursued for just intent
4 be undeclared

Answer:be undeclared
4 Whose Presidency in America was marked by ‘war on terrorism’ ?
1 George H W Bush
2 George W Bush Jr
3 Bill Clinton
4 Barack Obama

Answer:George W Bush Jr
5 A unipolar condition to which George W Bush Jr referred as a balance of power that favours :
1 Security
2 Cooperation
3 Peace
4 Freedom

Answer:Freedom
6 Which one of the following is not part of ‘Three Pillars’ of R2P (Responsibility to Protect) ?
1 If a state fails to protect its population, International community take collective action in accordance with the UN Charter
2 It is state’s responsibility to protect its population from four mass atrocity crimes
3 It is the responsibility of International Community to protect people from crimes against humanity
4 International Community’s responsibility to assist individual states in meeting the responsibility

Answer:It is the responsibility of International Community to protect people from crimes against humanity
7 The Classical Tradition in political theory is considered to be a common school of enquiry because :
1 Unity in style and manner of argument
2 Unity in themes and style
3 Unity in searching the same goal
4 Unity in having a common vision for humankind

Answer: Unity in style and manner of argument
8 Who described the classical tradition as “Epic theory”?
1 Isaiah Berlin
2 Karl Popper
3 Sheldon Wolin
4 Michael Oakeshott

Answer:Sheldon Wolin
9 Who feared that Marx’s dictatorship of the proletariat would become dictatorship on the proletariat ?
1 Lassalle
2 Proudhon
3 Bakunin
4 Luxemberg

Answer:Bakunin
10 Convergence theory pointed out the convergence between :
1 advanced capitalism and developed socialism
2 manufacturing nations and raw material exporting countries
3 national interests in international organizations
4 need to have common policy to fight climate change

Answer:advanced capitalism and developed socialism
11 Mao’s most original contribution was in emphasizing the revolutionary role of the :
1 Proletariat
2 Intelligentsia
3 Combination of the proletariat and the peasantry
4 Peasantry

Answer:Peasantry
12 Who questioned the view that Locke was a defender of the Glorious Revolution ?
1 Tawney
2 Sabine
3 Macpherson
4 Ashcraft

Answer:Ashcraft
13 Which political thinker rejects Aristotle completely ?
1 Machiavelli
2 Hobbes
3 Locke
4 Rousseau

Answer:Hobbes
14 Who described Rousseau as a totalitarian democrat ?
1 Karl Popper
2 Carl Friedrich
3 Hannah Arendt
4 Jacob Talmon

Answer:Jacob Talmon
15 Power, not right is the focal point for Hobbes. Why ?
1 Power is more important than right.
2 Rights will entail duties.
3 There is an inherent conflict between power and right.
4 Difficult to obtain agreement among individuals.

Answer:Difficult to obtain agreement among individuals.

View All Political Science Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

Your Valuable Comments Please...