JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 10

Questions
1 Which of the following is not government strategy under ‘Mission Parivar Vikas’ for high fertility districts ?
1 Assured services
2 Building additional HR capacity
3 Ensuring commodity security and promotional schemes
4 Public-private partnership for increasing modern contraceptive methods

Answer: Public-private partnership for increasing modern contraceptive methods
2 Which one of the following statement is correct about the high sex ratio in a state of India ?
1 High number of males than females in the population
2 Low number of males than females in the population
3 High number of female infants than male infants in the population
4 High number of females than males in the age group 15-49 years

Answer: Low number of males than females in the population
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which one of the following is not part of the RMNCH+A Programme ?
1 Maternal Health
2 Adolescent Health
3 Geriatric Health
4 Family Planning

Answer: Geriatric Health
4 As per the SRS Bulletin December 2016, among the following states, which is having the highest female infant mortality rate ?
1 Bihar
2 Rajasthan
3 Madhya Pradesh
4 Uttar Pradesh

Answer: Bihar
5 Which one of the following is not the part of commitment under the Family Planning-2020 Programme ?
1 Expanding the basket of choices
2 Provision of services to all beneficiaries including adolescents through integrated RMNCH+A
3 Fostering Partnership with Non-governmental sector for improved service delevery
4 Universal access to family planning services by 2020

Answer: Universal access to family planning services by 2020
6 Life expectancy at age 1 for india as per SRS Abridge life Table 2011-15 was about ?
1 65 years
2 67 years
3 70 years
4 75 years

Answer: 70 years
7 Which one of the following is not a mandate of ‘National Commission on Population’ ?
1 To formulate state specific plans for promotion of family planning programme
2 To review, monitor and give directions for implementation of National Population Policy
3 To promote synergy between health, education and development programmes
4 To develop a vigorous people’s programme to support the national efforts

Answer: To formulate state specific plans for promotion of family planning programme
8

Assertion (A) : The contraceptive use among women who had 3 or more sons found to be high compared to those who had less children.

Reason (R) : Contraceptive use may have been adopted primarily by those who wish to stop child bearing.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A)
9 With reorganisation of administrative boundaries, which of the following measures of migration gets affected ?
1 Migration rate
2 Percentage distribution of migration in different streams
3 Percentage distribution of migration in distance categories
4 Net migration

Answer: Percentage distribution of migration in distance categories
10 Which of the following age groups has been used to describe the “Young Population” by United Nations ?
1 15-19
2 15-24
3 15-29
4 15-34

Answer: 15-24
11 Earth quake is an example of which of the following hazard ?
1 Geological Hazard
2 Climatic Hazard
3 Man made Hazard
4 Environmental Hazard

Answer: Geological Hazard
12 The tendency of a population to grow after achieving the replacement level of fertility is known as :
1 Population Explosion
2 Population Momentum
3 Population Structure
4 Population Pyramid

Answer: Population Momentum
13 Which of the following is the prime reason underlying ‘Rural-Urban’ migration in India ?
1 Search of jobs and better employment opportunities
2 Lure for better civic amenities
3 Better educational facilities
4 Cultural diversities

Answer: Search of jobs and better employment opportunities
14 Which of the following states witnessed ‘negative net migration’ during 1980s ?
1 Maharashtra
2 Punjab
3 Gujarat
4 Haryana

Answer: Punjab
15 Which one of the following is not the key highlight of National Health Policy 2017 ?
1 It aims to achieve universal access to good quality health care
2 It proposes to free drug and free diagnostic services in public hospitals
3 It proposes atleast 5 beds per 1000 population to enable access within the first 60 minutes after a traumatic injury
4 It advocates pre-screening to reduce morbidity of non-communicable diseases

Answer: It proposes atleast 5 beds per 1000 population to enable access within the first 60 minutes after a traumatic injury

View All Population Studies Practice Test Sets

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement