JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 12

Questions
1 The place that functionally serves many other places is called ;
1 City
2 Central Place
3 Village
4 City Centre

Answer: Central Place
2 Which among the following is not included in Human Development Index constructed by UNDP ?
1 Life expectancy at birth
2 Mean years of schooling
3 Livable housing
4 Per capita income

Answer: Livable housing
Advertisement
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 1 Start Test
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 2 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 According to NFHS – IV data, which of the following states had highest percentage of underweight children under age of 5 years (weight for age) ?
1 Maharashtra
2 Madhya Pradesh
3 West Bengal
4 Bihar

Answer: Bihar
4 The demographic balancing equation is represented by which of the following :
1 natural change and crude birth rates
2 natural change and dependency ratio
3 net migration and dependency ratio
4 net migration and natural change

Answer: net migration and natural change
5

Assertion (A) : Most of the states in Southern part of India achieved replacement level of fertility earlier as compared with the states of Northern part of India.

Reason (R) : In Southern states of India, female empowerment and autonomy is higher as compared with the northern states.

1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
6 Among the following combination, which one correctly lists five geographically largest states of India (census – 2011), according to their descending order ranking.
1 Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, UP, J&K
2 Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, UP, Gujarat
3 Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, J&K, Gujarat
4 UP, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, J&K

Answer: Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, UP, J&K
7 Among the following statements, which one correctly lists five most populous countries of the world, according to their ranking in descending order (higher to lower in 2015) ?
1 China, India, Indonesia, U.S.A., Russia
2 China, India, U.S.A., Indonesia, Brazil
3 China, India, U.S.A., Brazil, Indonesia
4 China, India, U.S.A., Russia, Indonesia

Answer: China, India, U.S.A., Indonesia, Brazil
8 According to 2011 census, how many class-I cities with 1,00,000 and above population were in India ?
1 303
2 403
3 503
4 603

Answer: 503
9 While propagating central place theory of urban system which among the following was not considered by Walter Christaller ?
1 Isotropic region
2 Evenly distributed population
3 Consumers are of same income level
4 Continuous development and technology change

Answer: Continuous development and technology change
10 Which among the following is the largest megacity of India ?
1 Delhi
2 Mumbai
3 Kolkata
4 Chennai

Answer: Mumbai
11 After reaching Delhi river Yamuna is considered as a dead river. Which of the following is the reason for the same ?
1 It is chocked with plastic waste and garbage
2 It’s water is diverted for irrigation and channel dried up
3 It is unable to dissolve oxygen any more
4 It is full with industrial effluent

Answer: It is unable to dissolve oxygen any more
12 Which among the following is reasons for migration is not covered in the census of India ?
1 Marriage
2 Education
3 Natural Calamities
4 Work/Employment

Answer: Natural Calamities
13 Which one of the following is not correct about NFHS-IV ?
1 NFHS-IV has covered 29 states
2 NFHS-IV has covered 5,71,660 households
3 NFHS-IV has covered 28,583 primary sampling units (PSUs)
4 NFHS-IV will provide information on HIV prevalence for women age 15-49 and men age 15-54 at national and state levels

Answer: NFHS-IV will provide information on HIV prevalence for women age 15-49 and men age 15-54 at national and state levels
14 Which one among the following is considered as a major factor for female headship in the household ?
1 Higher level of education of the female member
2 Higher income of the female member
3 Young age of the female member
4 Absence of adult male member

Answer: Absence of adult male member
15

Assertion (A) : Women are more in marriage migration and less in economic migration in India.

Reason (R) : Women’s mobility in India is restricted by socio-cultural reasons.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)

View All Population Studies Practice Test Sets

APSC PRELIMS FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
apsc cce prelims 2024 test series