Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 14

Questions
1 Which of the following country was not covered under WHO Study on Global Ageing and Adult Health (SAGE) ?
1 China
2 India
3 Mexico
4 Brazil

Answer: Brazil
2 Which among the following sectors has over representation of women worker ?
1 Semi-skilled services
2 Managerial services
3 Professional Services
4 Technical jobs

Answer: Semi-skilled services
3 Which of the following combinations have not been proposed by Julian Simon ?

i. Supported the club of Rome’s limits to growth.

ii. Assumed that population growth causes technological progress.

iii. Used the second law of thermodynamics to assume that technolgoical progress is costless.

iv. Assumed the classical view of technological change.

Codes :
1 i iii iv
2 i ii iii
3 ii i iv
4 iv iii ii

Answer: i iii iv
4 As per NFHS-IV findings, which of the following group of States shows “Clean fuel for cooking (Electricity, LPG, Bio-gas)” in descending (higher to lower) order ?
1 Goa, Tamil Nadu, Sikkim, Puducherry
2 Goa, Tamil Nadu, Puducherry, Andhra Pradesh
3 Goa, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh
4 Goa, Tamil Nadu, Maharashtra, Sikkim

Answer: Goa, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh
5 Which of the following combination is not associated with ‘Chipko’ Movement ?

i. Urban poor

ii. Saving the trees in the forests

iii. Tractor farming

iv. Housing in rural areas

Codes :
1 i ii iii
2 i iii iv
3 ii iii iv
4 i ii iv

Answer: i iii iv
6 Among the following combinations, which one correctly lists (by United Nations), five countries with higher to lower life expectancy in 2014 ?
1 Japan, Singapore, Switzerland, Australia, Italy
2 Japan, Iceland, Switzerland, Sweden, Australia
3 Japan, Italy, Switzerland, Hong Kong, Australia
4 Hong Kong, Japan, Italy, Switzerland, Singapore

Answer: Hong Kong, Japan, Italy, Switzerland, Singapore
7 According to Leibenstein, marginal utility of a child – Which one is correctly defined ?
1 Insignificant economic utility of a child
2 Utility of an additional child
3 Psychologically less important utility
4 Utility of first and last children

Answer: Utility of an additional child
8 By which of the following means, a country can move along the continuum from less developed to more developed country ?
1 Technology gap
2 Cultural convergence
3 Technology transfer
4 Occupational structure

Answer: Technology transfer
9 What is the importance of Ozone (O3) layer in the upper atmosphere ?
1 It enhances the greenhouse effect
2 It has led to sharp increases in all types of cancer
3 It absorbs harmful ultraviolet radiation
4 It reduces the amount of acid rain and urban smog

Answer: It absorbs harmful ultraviolet radiation
10 Which of the following approaches are included in the implementation framework of NRHM ?
1 Communitization and Flexible Financing
2 Improved Management and Flexible Financing
3 Improved Management, Flexible Financing and Innovations in Human Resource Management
4 Communitization, Flexible financing, Improved management, Innovations in Human Resource Management and monitoring progress against standards

Answer: Communitization, Flexible financing, Improved management, Innovations in Human Resource Management and monitoring progress against standards
11 Which one of the following is not in analytical framework for the study of child survival as suggested by Mosley and Chen : 1984 ?
1 Maternal factors
2 Ecological factors
3 Environmental factors
4 Nutrient deficiency

Answer: Ecological factors
12 Which among the following is incorporated in the definition of chronic food insecurity ?
1 Long term inability to meet minimum requirement
2 Short term inability to meet minimum requirement
3 Inability to meet the requirement due to fluctuation in production
4 Inability to meet the requirement due to inflation

Answer: Long term inability to meet minimum requirement
13 Which one of the following measures does not consider/include only new causes of illness during reference period (time period of observation) ?
1 Incidence rate
2 Attack rate
3 Secondary attack rate
4 Period prevalence rate

Answer: Period prevalence rate
14 Which one among the following is the correct expression of BOD ?
1 Biological Oxygen Demand
2 Biotic Oxygen Demand
3 Biochemical Oxygen Demand
4 Biological Oxidation Demand

Answer: Biological Oxygen Demand
15 Who among the following scholars created Central Place Theory related to Human Settlement ?
1 Burgess
2 Todaro
3 Walter Christaller
4 Adele E. Clarke

Answer: Walter Christaller

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL