Advertisement

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 15

Advertisement
Questions
1 What is the name given to rapid population increase that has taken place since the Industrial Revolution ?
1 Population growth
2 Population bomb
3 Population explosion
4 Population bang

Answer: Population explosion
2 In Rank-Size-Rule which one of the following relationship between city population and the city rank is correct ?
1 Linear
2 Hyperbola
3 Concave
4 Logistic

Answer: Hyperbola
Advertisement
3 Pollutants that are introduced into the environment by human activity are correctly called by which of the following :
1 Biological pollution
2 Radiation pollution
3 Chemical pollution
4 Anthropogenic pollution

Answer: Anthropogenic pollution
4 Which among the following has been the rank of India’s Human Development Index according to UNDP report for the year 2015 ?
1 125th
2 130th
3 136th
4 138th

Answer: 130th
5 A population pyramid with a wider base indicates which of the following ?
1 Decline of population
2 Rapid growth in population
3 Slow growth in population
4 Stability in population

Answer: Rapid growth in population
6 Which of the following measure is used for calculating disease burden ?
1 Fertility measures
2 Nuptiality table
3 Migration measures
4 Disability-adjusted life years

Answer: Disability-adjusted life years
7 According to NFHS-IV, which of the following States had highest percentage of institutional delivery ?
1 Tamil Nadu
2 Karnataka
3 Goa
4 Andhra Pradesh

Answer: Tamil Nadu
8 Why is polluted ground water difficult to clean ? Select right answer from the following :
1 Water cycle stops when water is polluted
2 Groundwater table is difficult to reach
3 Groundwater is shallow near the ground
4 Water cycle happens very slowly

Answer: Water cycle happens very slowly
9 Which of the following combination is characteristic of a sustainable society ?

(i) Relies heavily on fossil fuels

(ii) Protects biological species from extinction

(iii) Practices resource conservation

(iv) Uses renewable resources wherever possible

Codes :
1 i ii iii
2 i ii iv
3 ii iii iv
4 iv iii i

Answer: ii iii iv
10 Which one of the following set of factors explain the meaning of endogenous causes of mortality ?
1 Biological and environmental factors
2 Genetical factors
3 Biological and genetical factors
4 Environmental factors

Answer: Biological and genetical factors
11 According to NFHS-IV data, which of the following States had highest percentage of children age 12 – 23 months receiving full vaccination coverage ?
1 West Bengal
2 Goa
3 Sikkim
4 Tamil Nadu

Answer: Goa
12 The natural growth rate of India falls in which among the following categories as per the SRS Bulletin July 2016
1 6 – 8 %
2 9 – 11 %
3 12 – 14 %
4 15 – 17 %

Answer: 12 – 14 %
13 According to NFHS-4, arrange the following States in ascending order (low to high) of their current status of child mortality rate in rural area :

(a) Andhra Pradesh

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Telangana

Codes :
1 (a) (b) (c) (d)
2 (b) (c) (d) (a)
3 (c) (d) (b) (a)
4 (d) (c) (a) (b)

Answer: (c) (d) (b) (a)
14 What is the relationship between Gross National Product (GNP) and energy consumption ?
1 As GNP increases, energy consumption increses
2 There is no relationship between the two indicators
3 Each increases in relation to the other
4 As energy consumption decreases GNP increases

Answer: Each increases in relation to the other
15

Assertion (A) : It will be very difficult for the Governments of developing countries to provide its people decent quality of life.

Reason (R) : It is due to the prospect of population increase and depleting resources in the developing countries.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group