Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 2

Questions
1

Assertion (A) : According to the UNFP’s A World Population Report 2016, 12.8 million adolescent girls have an unmet demand for family planning.

Reason (R) : Adolescents, especially those who are not married for more obstacles than adults in obtaining contraceptives because of restrictive laws and policies, concerns about confidentiality etc.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 According to International Migration Report, 2017 (UN), which of the following countries has the largest size of diaspora ?
1 India
2 China
3 Mexico
4 Phillipines

Answer: India
3 Information pertaining to basic amenities like (source of drinking water, toilet and bathroom, source of lightning, type of fuel used) was gathered for the first time from which of the following census years ?
1 1981
2 1991
3 2001
4 2011

Answer: 2001
4 According to World Health Organisation (WHO)’s the Global Burden of Diseases (GBD) estimates, which one of the following weight is used in a disabling condition equivalent to death ?
1 0
2 0.25
3 0.50
4 1

Answer: 1
5

Assertion (A) : In high income countries, the source of employment for women are the health and education factors.

Reason (R) : In low income and lower middle income countries, agriculture remains the most important source of employment.

Code :
1 (A) is correct, but (R) is wrong
2 Both (A) and (R) are correct
3 (A) is wrong, but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are wrong

Answer: Both (A) and (R) are correct
6 Which one of the following methods used to compute Mean Age at Marriage (SMAM) from census data ?
1 Reverse-Survival method
2 Census synthetic Cohart method
3 Conventional method
4 Reed - Merrel method

Answer: Census synthetic Cohart method
7

Assertion (A) : Female babies lack access to critical neo-natal care in India.

Reasoning (R) : Son preference in India is very strong.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
8 If a population increases by 2.5% every year, how many years it will take to double its population ?
1 25
2 28
3 30
4 32

Answer: 28
9 Which among the following combination best describes the Gender Stereotyping ?

(a) Women are rational

(b) Men are stronger

(c) Women are less committed for public life

Code :
1 Only (a) and (b)
2 Only (b) and (c)
3 Only (a) and (c)
4 All (a), (b) and (c)

Answer: Only (b) and (c)
10 Which one of the following is not ‘one of the six’ pillars of intervention under India Newborn Action Plan (INAP) ?
1 Aims at attaining single digit neo-natal mortality rate by 2030
2 Care during labour and child birth
3 Pre-conception, Antenatal and Postnatal Care
4 Care beyond newborn survival

Answer: Aims at attaining single digit neo-natal mortality rate by 2030
11 The ‘Plan Holiday’ was observed between which of the following Five-Year plans ?
1 First and second plan
2 Second and third plan
3 Third and fourth plan
4 Fourth and fifth plan

Answer: Third and fourth plan
12 In a life Table with a radix of 1,00,000, the median age at death corresponding to LX is :
1 30,000
2 40,000
3 50,000
4 60,000

Answer: 50,000
13 Which among the following combination is correctly related in describing Central Place (CP) theory proposed by W. Christaller ?

(a) CP is a theory of location.

(b) CP is a spatial theory in settlement studies.

(c) Assumptions considered by Christaller can be applied across all settlements.

1 Only (a) and (b) are correct
2 Only (b) and (c) are correct
3 Only (a) and (c) are correct
4 All (a), (b) and (c) are correct

Answer: Only (a) and (b) are correct
14 Which of the following programme dose not come under Non-communicable Diseases programme ?
1 National Mental Health Programme
2 National Oral Health Programme
3 National Vector Borne Disease Control Programme
4 Pulse Polio Programme

Answer: National Vector Borne Disease Control Programme
15 What is the expansion of acronym SATH launched by NITI Ayog ?
1 Sustainable Action for Transforming Human Capital
2 Sustainable Action for Transforming Higher Education
3 Sustainable Action for Technical Education
4 Sustainable Action for Transforming Hygienic Conditions

Answer: Sustainable Action for Transforming Human Capital

View All Population Studies Practice Test Sets

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries