Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 20

Questions
1 Which one of the following is true about Polio ?
1 Water borne disease
2 Air borne disease
3 Vector borne disease
4 Contagious borne disease

Answer: Contagious borne disease
2 Neo-classical macro-economic theories of migration emphasizes on which of the following ?
1 Labour market
2 Marriage market
3 Household’s labour portfolio diversification
4 Individual choice

Answer: Labour market
Advertisements
3 According to census of India 2011 information, which among the following state has the lowest proportion of slum households to urban households ?
1 Madhya Pradesh
2 Jharkhand
3 Gujarat
4 Kerala

Answer: Kerala
4 Index of ageing is a ratio of which of the following ?
1 Elderly population in 60 + age group to young population under 15 years
2 Elderly population in 60 + age group to population in 15-59 years age
3 Young population under 15 years age to elderly population in 60 + age group
4 Population in 15-59 years age to elderly population in 60 + age group

Answer: Elderly population in 60 + age group to young population under 15 years
5 For estimation of internal migration movement which one among the following is not used ?
1 Place of birth of the person
2 The last or previous place of residence
3 Duration of stay of a person at the present place of residence
4 Total count in a census and available age-sex distribution of the population

Answer: Total count in a census and available age-sex distribution of the population
6 Which of the following is used as denominator to compute “under 5 mortality” ?
1 Total live Births
2 Population between 0-4
3 Population between 1-4
4 None of the above

Answer: Total live Births
7 Which among the following cities has experienced a negative population growth rate between 2001 and 2011 census ?
1 Kolkata
2 Delhi
3 Hyderabad
4 Chennai

Answer: Kolkata
8 Which of the following state has highest percent of Scheduled Caste and Scheduled Tribe, combined population in India in 2011 census ?
1 Odisha
2 Jharkand
3 Chhattisgarh
4 Madhya Pradesh

Answer: Chhattisgarh
9 Which among the following is defined as the physiological ability to conceive children ?
1 Fertility
2 Age specific fertility
3 Fecundity
4 total fertility

Answer: Fecundity
10 In India fertility reaches its peak, both in rural and urban areas, in which among the following age groups ?
1 15-19
2 20-24
3 25-29
4 30-34

Answer: 20-24
11

Assertion (A) : Most settlers involved in agriculture, produce less agricultural output.

Reason (R) : Settlers lack information on better farming activities/techniques.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
12 Which among the following statement is not correct ?
1 Index of Contraception varies proportionally with the prevalence of contraceptive practices by couples in the reproductive age groups
2 Gross Reproduction Rate is the sum of Age specific fertility rates for female live births”
3 Effect of breast feeding on fertility was a factor in the framework developed by Davis and Blake (1956)
4 Replacement level of fertility corresponds to the value of Net Reproduction Rate = 2.1

Answer: Replacement level of fertility corresponds to the value of Net Reproduction Rate = 2.1
13 Which of the following state has the largest percent of Scheduled Caste population in India in 2011 census ?
1 Punjab
2 Himachal Pradesh
3 West Bengal
4 Haryana

Answer: Punjab
14 Which of the following indicators are taken to compute Physical Quality of Life Index (PQLI) ?

(a) Literacy Rate

(b) Life Expectancy

(c) Infant Mortality

(d) Per capital income

Codes :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (a), (b), (c)
3 (a), (c), (d)
4 (a), (b), (d)

Answer: (a), (b), (c)
15 A country has currently a population of 100 million and having an annual growth rate of 3.5 percent. If the growth rate remains constant, what will be the population of this country in next 40 years (Approximate) ?
1 150 million
2 200 million
3 300 million
4 400 million

Answer: 400 million

View All Population Studies Practice Test Sets

Work with Gkseries