Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 23

Questions
1 Which one of the following is not a part of Millennium Development Goals (MDGs) ?
1 Reduce by half the proportion of people whose income is less than 1 US$ (per day)
2 Combat HIV/AIDS, Malaria and other diseases
3 Promote gender equality and empowerment of women
4 To balance low sex-ratio in favour women

Answer: To balance low sex-ratio in favour women
2 Which one of the following is correctly defined as old age dependency ratio ?
1 Young population under 15 years of age to elderly population in 60+ age group
2 Elderly population in 60+ age group to population in 15-59 years of age
3 Population in 15-59 years of age to elderly population in 60+ age group
4 Elderly population in 60+ age group to young population in under 15 years of age

Answer: Elderly population in 60+ age group to population in 15-59 years of age
Advertisements
3 Neo-classical micro-economic theories of migration emphasize on which of the following ?
1 Labour market
2 Marriage market
3 Household and individual choice
4 Multiple market together

Answer: Household and individual choice
4 Which among the following is Direct Anti natalist policy ?
1 Reducing infant and child mortality
2 Raising age at marriage
3 Raising income of the families
4 Women’s employment and status

Answer: Raising age at marriage
5

Assertion (A) : About 19 percent of young women in developing countries become pregnant before age 18 years (UNFPA, 2013).

Reason (R) : Young women more often face descrimation, social exclusion, poverty, marginalization and gender inequality limiting their access to health care.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true, (R) may be one of the explanation of (A)
2 (A) is true, (R) is true, (R) is not correct explanation of (A)
3 (A) is true, (R) is false
4 (A) is false, (R) is true

Answer: (A) is true, (R) is true, (R) may be one of the explanation of (A)
6 Which among the following is optimum birth weight of child survival in India ?
1 2000 gms to 2500 gms
2 2500 gms to 3000 gms
3 1500 gms to 2000 gms
4 3000 gms to 3500 gms

Answer: 2000 gms to 2500 gms
7 Which of the following disease has been the focus of World Health Day on 7th April 2016 ?
1 Hypertension
2 Diabetes
3 Osteoporosis
4 Malaria

Answer: Diabetes
8 Which one of the following statements is true for the demographic transition stage-III ?
1 High birth rates, high death rates, and low growth rates
2 High birth rates, declining death rates, and rising growth-rates
3 Continued decline of death rates, declining birth rates, growth rate decline from high to lower levels
4 Low birth-rates, low death rates, and low growth rates

Answer: Continued decline of death rates, declining birth rates, growth rate decline from high to lower levels
9

Assertion (A) : Crude death rate of India and USA cannot be used to compare level of mortality in two countries.

Reason (R) : Crude death rate in affected by variables extraneous to mortality.

Codes :
1 (A) is correct, (R) is correct and explains (A) correctly
2 (A) is correct, (R) is correct and does not explain (A)
3 (A) is correct, (R) is incorrect
4 (A) is incorrect, (R) is correct

Answer: (A) is correct, (R) is correct and explains (A) correctly
10 Which one of the following methods is not used for fertility estimation ?
1 Rele’s Method
2 Own Children Method
3 National Growth Rate Method
4 Stable Population Method

Answer: Stable Population Method
11 Which among the following is the main reason for female migration in India ?
1 Employment
2 Education
3 Marriage
4 Divorce

Answer: Marriage
12 Person years lived by population of a country between two points of time is approximated by :
1 Population at the beginning of the time point
2 Population at the end of the time point
3 Population at the mid-time point
4 None of the above

Answer: Population at the mid-time point
13 Identify which among the following denominator is not the mid-period population ?
1 Crude birth rate
2 Infant mortality rate
3 Net migration rate
4 None of the above

Answer: Infant mortality rate
14 Which one of the following demographic rate is a proxy indicator of development ?
1 Crude death rate
2 Infant mortality rate
3 Total fertility rate
4 In-migration rate

Answer: Infant mortality rate
15 Who headed the sub-committee on population of the National Planning Committee constituted by the Indian National Congress in 1930 ?
1 P.K. Wattal
2 Radhakamal Mukherjee
3 B.T. Ranadive
4 Taraknath Das

Answer: Radhakamal Mukherjee

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries