Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 25

Questions
1 In a sample survey, sampling biases are not due to which among the following ?
1 Faulty selection of the sample
2 Substitution of sampling unit
3 Faulty demarcation of sampling unit
4 None of the above

Answer: None of the above
2 Arrange the following approaches adopted by family planning programme in India in chronological order :

a) Camp approach

(b) Extension approach

(c) Clinical approach

(d) Reproductive and Child Health Program

Codes :
1 (c), (b), (a), (d)
2 (b), (a), (c), (d)
3 (c), (a), (b), (d)
4 (a), (b), (c), (d)

Answer: (c), (b), (a), (d)
3 In which of the following year, ‘Community Needs Assessment Approach (CNAA)’ was introduced in the Family Welfare Programme in India ?
1 1996
2 1997
3 2005
4 2002

Answer: 1997
4 Which of the following fact is not correct ?
1 Refrigerators release Oxygen (O2) in the atmosphere
2 Smoking is related with Lung cancer
3 Concentration of lead in the blood is related with higher anaemia level among children
4 Constant exposure to higher level of noise pollution is related with hearing loss

Answer: Refrigerators release Oxygen (O2) in the atmosphere
5 Which one of the following is not the stated objectives of National Population Policy ?
1 Reduce maternal mortality by three quarters
2 To address unmet need of contraception and to provide integrated service delivery for basic reproductive and child health care
3 To bring TFR to the replacement level by 2010
4 To achieve stable population by 2045 at a level consistent with requirement of sustainable economic growth

Answer: Reduce maternal mortality by three quarters
6 Which one of the following combination is correct to arrange four states of India by decreasing population sex ratio in 2011 census ?
1 Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Chhattisgarh
2 Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Chhattisgarh
3 Kerala, Tamil Nadu, Chhattisgarh, Andhra Pradesh
4 Kerala, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Tamil Nadu

Answer: Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Chhattisgarh
7 Which one of the following methods of population projection is based on fertility, mortality and migration ?
1 Exponential method
2 Geometric method
3 Component method
4 Logistic method

Answer: Component method
8 ‘The classical school of thought’ was founded by which person among the following ?
1 Adam Smith
2 Williem Jerons
3 Leon Walru
4 Carl Merger

Answer: Adam Smith
9 What will happen to fertility when the base of population pyramid is shrinking ?
1 No change
2 Decline
3 Increase
4 All of the above

Answer: Decline
10 Which among the following factor does not affect overall sex ratio of any population ?
1 Sex ratio at the time of conception
2 The sex ratio of new born babies or sex ratio at birth
3 The sex ratio of deceased persons
4 The sex ratio of the net migrants

Answer: Sex ratio at the time of conception
11 Which one of the following measure of fertility is equal to the area under the age specific fertility rates curve ?
1 Crude birth rate
2 General fertility rate
3 Total fertility rate
4 Gross reproduction rate

Answer: Total fertility rate
12 Which of the following combinations of data are required to compute Total Fertility Rate ?

(a) Births

(b) Births by age of mother

(c) Female population by age group

(d) Married female population by age group

Codes :
1 (b) and (d)
2 (a) and (c)
3 (b) and (c)
4 (a) and (d)

Answer: (b) and (c)
13 Who among the following coined the term ‘Intermediate variables affecting fertility’ ?
1 Hajnal
2 Bongaarts
3 Kingley Davis and Judith Blake
4 Caldwell

Answer: Kingley Davis and Judith Blake
14 Which one of the following is not a possible outcome of high fertility rates and rapid population growth ?
1 Increasing returns to natural resources, with a direct impact on average food consumption
2 Increased urbanization and congestion
3 A high labour force growth rate and higher unemployment
4 A working population that must support a large number of dependants

Answer: Increasing returns to natural resources, with a direct impact on average food consumption
15 Which of the following combinations of data are required to compute gross reproduction rate ?

(a) Births by age of mother

(b) Sex ratio at birth

(c) Female population by age group

(d) Married female population by age group

Codes :
1 (a), (b), (c)
2 (a), (b), (d)
3 (a), (c), (d)
4 Data given is not adequate

Answer: (a), (b), (c)

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL