Advertisement

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 3

Advertisement
Questions
1 According to 2011 population census of India, which among the following range best describes the female work participation rate (in%) ?
1 10 - 15
2 20 - 30
3 15 - 20
4 30 - 40

Answer: 20 - 30
2 Which of the following is not correct about ‘Menstrual Hygiene Scheme’ launched by the Government of India ?
1 The scheme is implemented only in rural areas among adolescent girls (10-19 yrs)
2 Initially the scheme was implemented in 112 selected districts in 17 states
3 Napkins were provided to adolescent girls under the brand name ‘Freedays’
4 Napkins were distributed by ASHA workers door to door in rural areas

Answer: Napkins were distributed by ASHA workers door to door in rural areas
Advertisement
3 While constructing the Physical Quality of Life Index (PQLI) which among the following indicator is not used ?
1 Per Capita Income
2 Infant Mortality Rate
3 Life expectancy (at age one)
4 Basic literacy

Answer: Per Capita Income
4 In a outbreak setting, which one of the following cases used as numerator to calculate overall attack rate in a population ?
1 Number of new cases
2 Number of new cases plus old cases
3 Number of old cases
4 Number of primary cases

Answer: Number of new cases
5 Who among the following scholars coined the term ‘Intermediate variables affecting fertility’ ?
1 Kingley Davis and Judeth Black
2 Bongaarts
3 Caldwell
4 Hajnal

Answer: Kingley Davis and Judeth Black
6

Assertion (A) : Use of skilled birth attendants is highly correlated with lower maternal mortality rates and reductions in neo-natal mortality.

Reason (R) : There is strong positive relationship between household wealth and skilled case at birth.

Code :
1 (A) is correct, but (R) is wrong
2 Both (A) and (R) are correct
3 (A) is wrong, but (R) is correct
4 Both (A) and (R) are wrong

Answer: Both (A) and (R) are correct
7 Which among the following is not true in describing Ecumenopolis ?
1 Whole chain of metropolitan areas
2 Single functional world city
3 It is a result of neoliberal urbanism
4 It is socially coherent

Answer: It is socially coherent
8 Which among the following component is not considered in constructing the Global Hunger Index, 2017 ?
1 Mortality rate of the children under age 5 years
2 Proportion of children under 5 years of age suffering from stunting
3 Proportion of children under 5 years of age suffering from wasting
4 Proportion of under weight children under 5 years of age

Answer: Proportion of under weight children under 5 years of age
9 If Age Specific Fertility Rates for different age groups are known, which of the following set of data are needed to calculate ‘Total Marital Fertility Rate’ ?
1 Life table functions for different age groups
2 Proportion females married in different reproductive age groups
3 Proportion of population married in different age groups
4 Life table functions for different ages and proportion females married in different reproductive age groups

Answer: Proportion females married in different reproductive age groups
10 Which of the following best classifies city of ‘Jamshedpur’ ?
1 Administrative Town
2 Religious Town
3 Mining Town
4 Industrial Town

Answer: Industrial Town
11 Choose one of the following conditions, if Ca - Index of induced abortion is equal to ‘O’ in Bongaart’s conceptual framework is proximate determinants of fertility.
1 Absence of contraception
2 Absence of induced abortion
3 If all pregnances are aborted
4 Absence of Lactation

Answer: If all pregnances are aborted
12 Which among the following describes the undernourishment of the children ?
1 Low height for their age
2 Low weight for their height
3 Low weight for their age
4 Low calorie take than required

Answer: Low calorie take than required
13 Which Five Year Plan Document sought to reduce the birth rate “to the extent necessary to stabilize the population at a level consistent with the requirements of national economy” ?
1 The First Five Year Plan Document
2 The Second Five Year Plan Document
3 The Third Five Year Plan Document
4 The Fifth Five Year Plan Document

Answer: The First Five Year Plan Document
14 According to SRS bulletin September 2017, arrange the following states in descending order (high to low) , by their level of infant mortality for the year 2016.

(a) Madhya Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Odisha

(d) Telangana

Code :
1 (a), (b), (c),(d)
2 (b), (a), (d), (c)
3 (a), (c), (b),(d)
4 (d), (c), (b),(a)

Answer: (a), (c), (b),(d)
15

Assertion (A) : Women and children suffer more due to natural calamities and internal conflicts.

Reason (R) : Women and children are less mobile, owing to several reasons.

Code :
1 Both (A) and (R) are true, (R) is correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, (R) is correct explanation of (A)

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group