Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 31

Questions
1 Which state in India has observed the highest decline in child sex ratio (0 - 6 years) between 2001 and 2011 census ?
1 Jammu and Kashmir
2 Haryana
3 Punjab
4 Gujarat

Answer: Gujarat
2 For estimation of fertility from age distribution of a population, which one among the methods is not correct ?
1 Own children method
2 Differencing method
3 Stable population method
4 Reverse survival method

Answer: Stable population method
3

Assertion (A) : Usually work participation rate among the scheduled tribe females is relatively higher.

Reason (R) : Majority of the scheduled tribe households belongs to below poverty line.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true but (R) may not be correct explanation of (A)
2 Only (A) is true, but (R) is not true
3 (R) is false and (A) is true
4 (A) is false and (R) is true

Answer: Only (A) is true, but (R) is not true
4 Which one of the following is not considered while calculating sample size for carrying out surveys ?
1 Proportion of event in the sample (p)
2 Level of significance (a)
3 Level of error in estimation (d)
4 Size of the population under reference (N)

Answer: Level of error in estimation (d)
5 As per the 2011 census, percentage of female headed household in India is closed to which among the following category ?
1 10 - 12 percent
2 13 - 15 percent
3 16 - 18 percent
4 18 - 20 percent

Answer: 18 - 20 percent
6

Assertion (A) : The goals of National Population policy - 2000 could not be achieved in the stipulated time frame

Reason (R) : Over ambitious goals and overlooking the policy context weakend the implimention.

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true and (R) is false
4 (A) is false and (R) is correct

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
7 In which of the following year ‘Target Free Approach’ was adopted in the family welfare programme in India ?
1 1996
2 2005
3 1997
4 2002

Answer: 2002
8 Who proposed that fertility varies inversely with density of population ?
1 Saddler
2 Spencer and Gini
3 A. Dumont
4 J. Bangaarts

Answer: A. Dumont
9 Which among the following issue was not emphasised regarding inter relationship between population and development in the Bucharest conference held in 1974 ?
1 People are poor not because they are too many, but they are many that is why they are poor
2 Development is the best contraceptive
3 Population control efforts not to carried out in isolation
4 Population planning has to be an integrated part of overall developmental planning

Answer: People are poor not because they are too many, but they are many that is why they are poor
10 The global family planning strategy 2020 supported by UNFPA focuses on which of the following statement ?
1 Population stabilization through family planning
2 Gender specific family planning programme
3 Human rights approach in family planning
4 Access of family planning services to additional 120 million women

Answer: Gender specific family planning programme
11 Which of the following is not covered under ‘quality of family planning services’ received by clients :
1 Choice of method
2 Information given to clients
3 Incentives to clients
4 Continuity and follow-up

Answer: Choice of method
12 We wish to compare fertility of two geographical areas where religious distribution is different. If it is assumed that fertility level of different religious groups may be different, then which of the following approach is correct ?
1 Calculate fertility in two geographical areas seperately
2 Standardize fertility by age distribution
3 Standardize fertility by religious distribution
4 Fertility in two areas cannot be compared

Answer: Fertility in two areas cannot be compared
13 Which among the following cannot be called an ecosystem service ?
1 Construction of houses using mud and rock
2 Extraction of information from environment
3 Extraction of information using internet facility
4 Collection of logs for cooking fuel

Answer: Collection of logs for cooking fuel
14 ‘Janani-Shishu Suraksha Yojana (JSSY)’ is a scheme started under which of the national programmes ?
1 ICDS (Integrated Child Development Scheme)
2 NHM (National Health Mission)
3 NRHM (National Rural Health Mission)
4 RCHP (Reproductive Child Health Programme)

Answer: ICDS (Integrated Child Development Scheme)
15 When an important node is typically “close” and can communicate quickly with other nodes, it is called :
1 Betweenness centrality
2 Closeness centrality
3 Indegree centrality
4 Outdegree centrality

Answer: Betweenness centrality

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL