Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 41

Questions
1 Which of the following is primarily not a measure of income inequality ?
1 Atkension Index
2 Levenz Curve
3 Chi Square Test
4 Ginis Coefficient

Answer: Chi Square Test
2 Which state in India has the highest density of population according to 2011 census ?
1 West Bengal
2 Kerala
3 Bihar
4 Uttar Pradesh

Answer: Bihar
3 Most of the population theories have been emerged in which century ?
1 Seventeenth
2 Eighteenth
3 Nineteenth
4 Twentieth

Answer: Eighteenth
4 According to the latest sample registration bulletin the crude birth rate of India is close to which of the following figure ?
1 18.00
2 20.20
3 22.0
4 24.0

Answer: 22.0
5 Agricultural Density refers to
1 Ratio of workers to the farm land
2 Ratio of farmers to the farm land
3 Ratio of farmers to workers
4 All the above

Answer: Ratio of farmers to the farm land
6 Which among the following categories is not in the list of the United Nations Millennium Development Goals ?
1 Eradicate extreme poverty and hunger
2 Proximate gender equality and empower women
3 Ensure environmental sustainability
4 Right to education

Answer: Right to education
7 Critically low sex ratio at birth in some of the states of India is an indicator of
1 Excess female mortality after birth
2 Prenatal sex selection and abortion
3 Change in genetic composition
4 All of the above

Answer: Prenatal sex selection and abortion
8 Who among the following proposed Mobility Field Theory in the area of migration ?
1 Todoro
2 Lee
3 Ravenstein
4 S. Mukherji

Answer: S. Mukherji
9 Arrange the following bigger states in descending order (top to bottom) in terms of natural growth rate as shown in the SRS Bulletin September – 2014.

i. Bihar

ii. Uttar Pradesh

iii. Rajasthan

iv. Madhya Pradesh

Codes :
1 iv iii ii i
2 i ii iii iv
3 iii iv ii i
4 ii i iv iii

Answer: i ii iii iv
10 Choose the correct combination of sources of fertility data from the following :

i. Vital Registration system

ii. The National Periodic Census

iii. National Sample Survey

iv. National Family Health Survey

Codes :
1 i ii iii
2 ii iii iv
3 i ii iv
4 iv iii i

Answer: i ii iv
11

Assertion (A) : Substantial public investment in health and education is key to achieve sustainable human development.

Reason (R) : Rising inequality due to low public investment slowers advances in human development.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true and (R) may be possible explanation of (A).
2 (A) is true, (R) is true, but (R) is not correct explanation of (A).
3 (A) is true, (R) is false.
4 (A) is false, (R) is true.

Answer: (A) is true, (R) is true and (R) may be possible explanation of (A).
12

Assertion (A) : Education, healthcare, social protection and legal empowerment enable poor people to participate in national growth.

Reason (R) : Growth is influenced by greater equity among various population groups.

Codes :
1 (A) is true, (R) is true and (R) may be possible explanation of (A).
2 (A) is true, (R) is true, but (R) is not correct explanation of (A).
3 (A) is true, (R) is false.
4 (A) is false, (R) is true.

Answer: (A) is true, (R) is true, but (R) is not correct explanation of (A).
13 Who among the following is acclaimed as the “Father of Demography” ?
1 John Graunt
2 Sir William Petty
3 Edmund Halley
4 Thomas R. Malthus

Answer: John Graunt
14 Which of the following is not a Sustainable Development Goal declared by the United Nations ?
1 Reduce by half the proportion of people whose income is less than US $ 1 (per day).
2 Ensue healthy lives and promote well being for all at all the ages.
3 Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all.
4 Take urgent action to combat climate change and its impact.

Answer: Reduce by half the proportion of people whose income is less than US $ 1 (per day).
15 Which among the following constitute under nutrition in human beings ?

i. Muscle wasting

ii. Stunting

iii. Obesity

iv. Underweight

Codes :
1 i ii iii
2 i iv iii
3 i ii iv
4 iv ii iii

Answer: i ii iv

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL