Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 45

Questions
1 According to DLHS-III Report, what percentage of pregnant women in India had taken three or more ante-natal check-ups ?
1 Less than 35%
2 35% to upto 45%
3 45% to upto 55%
4 More than 55%

Answer: 45% to upto 55%
2 Which amongst the following is not correct regarding ‘Mission Indradhanush’ ?
1 To ensure full immunization for children (upto two years) and pregnant women.
2 To strengthen cold chain equipments in the EAG states.
3 It is implemented in 201 high focus districts.
4 Special immunization drives to improve the routine coverage in the country.

Answer: It is implemented in 201 high focus districts
Advertisements
3 Who among the following propounded ‘Epidemiologic Transition’ theory ?
1 Abdel R. Omran
2 Ester Boserup
3 Philip K. Hooper
4 Warren Thompson

Answer: Abdel R. Omran
4 Which one of the following is not a goal set in National Population Policy 2000 ?
1 Achieve universal access to treatment for HIV/AIDS.
2 Achieve 80% institutional delivery.
3 Reduce IMR to below 30 per 1000 live births.
4 Achieve 100% registration of births, deaths and marriage.

Answer: Achieve universal access to treatment for HIV/AIDS.
5 Find the correct order of industrial food system from the following that contribute to the industrial crisis :
1 Farming ; deforestation ; transport ; processing and packaging of food.
2 Deforestation, farming, transport ; processing & packaging of food.
3 Transport ; farming ; deforestation ; processing & packaging food.
4 Processing & packaging of food ; transport ; deforestation ; farming.

Answer: Deforestation, farming, transport ; processing & packaging of food.
6 The most widely used method of population projection for urban rural areas and developed by the United Nations is known as
1 Urban – Rural growth difference method
2 Component method
3 Urban Growth method
4 Rural Growth method

Answer: Urban – Rural growth difference method
7 What is physiological density ?
1 The overall population per sq.km. area of productive farming land
2 The overall agrarian population per sq.km. area of productive farming land
3 The overall number of inhabitants per sq.km land area
4 Population inhabiting a metropolitan region, sq.km area of housing space

Answer: The overall population per sq.km. area of productive farming land
8 Who among the following said ‘Development can be achieved by transferring labour from subsistence sector to modern sector ?
1 Arthur Lewis
2 Liebenstein
3 Harrod-Domar
4 Ricardo

Answer: Arthur Lewis
9 In which year United Nations Development Fund (UNDF) was renamed as United Nations Fund for Population Activities (UNFPA) ?
1 1969
2 1968
3 1967
4 1966

Answer: 1969
10 Which among the following is an indirect anti-natalist policy ?
1 Providing information about breast feeding
2 Raising age at marriage
3 Educating parents
4 Provision of contraceptive services

Answer: Educating parents
11 Which one of the following mortality rates strongly affects the expectation of life at birth ?
1 Crude death rate
2 Infant mortality rate
3 Age specific death rate
4 Maternal mortality rate

Answer: Infant mortality rate
12 Calculate the expectation of life at age 5 with the values of Tx = 64,00,000 and lx = 95,000.
1 68.34
2 69.45
3 67.37
4 66.56

Answer: 67.37
13 Which among the following source cannot provide information on internal migration ?
1 Census
2 Surveys
3 Registration of vital events
4 Population Registers

Answer: Registration of vital events
14 Which one of the following combination of disease strategies are implemented by the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India ?
1 Malaria and Dengue
2 TB and HIV
3 Cancer and Cardiovascular disease
4 STD and HIV

Answer: TB and HIV
15 following states has the highest proportion of slum households to urban households ?
1 Chattisgarh
2 West Bengal
3 Andhra Pradesh
4 Odisha

Answer: Andhra Pradesh

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries