Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 5

Questions
1 By which of the following measure, the disease burden could be calculated using the ‘years lost through premature death’ and ‘years living with disability’ ?
1 Mortality adjusted life year
2 Premature - living age
3 Mortality - fertility ratio
4 Disability adjusted life years

Answer: Disability adjusted life years
2 Which of the following is not a component of the ‘MAA’ (Mother’s Absolute Affection Programme) ?
1 It covers all states and Union Territories
2 To build enabling environment and demand generation for breast feeding
3 Lactation support and management at delivery points
4 Organise programme by all Panchayats in the country

Answer: Organise programme by all Panchayats in the country
Advertisements
3

Assertion (A) : The presence of women in policy making bodies is negligible.

Reasoning (R) : Gender stereotypes are existing among women.

Code :
1 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
4 Which of the following characteristic is not included in the definition of a modern census ?
1 Collection of data for each and every individual
2 Collection of data for each household
3 Collection of data refers to a well-defined date
4 Collection of data refers to a well-defined area

Answer: Collection of data for each household
5 On which of the following dates, World Health Day is celebrated ?
1 Oct. 24
2 April 25
3 April 7
4 Nov. 19

Answer: April 7
6 Which among the following states is having highest percent of children age 12-23 months covered by measles vaccine, according to NFHS - 4, 2015-16 fact-sheet ?
1 Tamil Nadu
2 Kerala
3 Karnataka
4 Maharashtra

Answer: Kerala
7 Which among the following indicators, is used in Gender Empowerment Measure (GEM) ?
1 Life Expectancy differentials
2 Differentials in the level of education
3 Women’s relative income
4 All of the above

Answer: Women’s relative income
8 Which of the following state is not included in the category of ‘Empowered Action Group’(EAG) states ?
1 Uttarakhand
2 Odisha
3 Assam
4 Rajasthan

Answer: Assam
9 Which among the following is the approximate total population of Trangenders in India according to 2011 Census ?
1 Less than one lakh
2 2 - 3 lakhs
3 4 - 5 lakhs
4 8 lakhs and above

Answer: 4 - 5 lakhs
10 Which one of the following statement is correct to use indirect method of standardization to estimate standardized birth rate ?
1 Age - specific fertility rates for the reference population are known
2 Age - specific fertility rates for the reference population are not known
3 Age - specific fertility rates for the standard population are known
4 Age - specific fertility rates for the standard population are not known

Answer: Age - specific fertility rates for the reference population are not known
11 Which of the following indicates Male - Female gap in the literacy rate of India, based on 2011 census ?
1 0 - 5 percent
2 5 - 10 percent
3 10 - 15 percent
4 15 - 20 percent

Answer: 15 - 20 percent
12 Internal migration in India is characterised by some of the following facts :

(a) Greater mobility among male than female

(b) ‘Employment’ is the main reason of migration for male while ‘marriage’ is for female

(c) Sex ratio of migrants declines sharply as distance increases

(d) Marriage is the single largest reason of overall migration

Find out the correct combination using code given below :

Code :
1 (a), (b) and (c)
2 (a), (c) and (d)
3 (b), (c) and (d)
4 (a), (b) and (d)

Answer: (b), (c) and (d)
13 Which amongst the following does not come under the purview of the Cigarettes and Other Tobacco Product Act (COTPA), 2003 ?
1 Additional cess on trade and distribution of cigarette and other tobacco products
2 Prohibition of advertisement, sale and supply of cigarettes and other tobacco products
3 Prohibition of smoking in public places
4 Prohibition on sale of cigarettes and other tobacco products to a person below the age of 18 years

Answer: Additional cess on trade and distribution of cigarette and other tobacco products
14

Assertion (A) : Male participation in reproductive and child health matters is low.

Reason (R) : Males usually believe that antenatal care and safe delivery are solely “Women’s affairs” in which they have limited role to play.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) may be one of the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) may be one of the correct explanation of (A)
15 Which among the following is proportion of households headed by females in India, according to 2011 census ?
1 10 - 15%
2 15 - 20%
3 20 - 25%
4 25 - 30%

Answer: 10 - 15%

View All Population Studies Practice Test Sets

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries