Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 6

Questions
1 Arrange the following states, low to high, by their level of crude death rate according to the SRS Bulletin, December 2016 using code given below :

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Maharashtra

(d) Goa

Code :
1 (a), (b), (c), (d)
2 (b), (c), (d), (a)
3 (c), (b), (d), (a)
4 (d), (c), (b), (a)

Answer: (c), (b), (d), (a)
2 The government of India has recently launched ‘Mission Parivar Vikas’ for high fertility districts with following details :

(a) Total 145 districts will be covered

(b) Seven high focus states will be covered

(c) Selected districts contribute to 30% of maternal deaths and 50% of infant deaths

Which one of the following code is correct ?
1 Only (a) and (c)
2 Only (a)
3 Only (b) and (c)
4 All (a), (b) and (c)

Answer: All (a), (b) and (c)
Advertisements
3 Which of the following combination rightly describes major states of India in descending (higher to lower ) order of levels of urbanisation ? Answer using code given below :

(a) Gujarat

(b) Punjab

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

Code :
1 (c), (d), (b), (a)
2 (d), (c), (a), (b)
3 (d), (a), (c), (b)
4 (d), (b), (c), (a)

Answer: (d), (c), (a), (b)
4 Which one of the following states has highest Population Growth Rate during 2001 - 2011 Census ?
1 Rajasthan
2 West Bengal
3 Uttar Pradesh
4 Bihar

Answer: Bihar
5 What percent of the world’s population lives in Asia in 2016 ? Select right answer from below :
1 Around 20%
2 Around 30%
3 Around 50%
4 Around 60%

Answer: Around 60%
6 World Fertility Survey was initiated in which of the following year ?
1 1962
2 1972
3 1974
4 1979

Answer: 1972
7 In Bongaart’s Proximate Determinants model, which combinations is considered as determinants of natural fertility ?
1 Lactational infecundability, Sterility and Induced abortion
2 Sterility, Induced abortion and Coital frequency
3 Induced abortion, Coital frequency and Lactational infecundability
4 Sterility, Coital frequency and Lactational infecundability

Answer: Sterility, Coital frequency and Lactational infecundability
8 The small town of India has a population of 50,000. If growth rate of population is 2.5%, then how long will it take for the population of this small town to double ?
1 25 years
2 28 years
3 31 years
4 35 years

Answer: 28 years
9 Which of the following combination rightly describes the unique findings of 2011 census ? Answer using code given below :

(a) Number of new census towns added

(b) Net gain in urban population was larger than that in rural population

(c) Absolute number of illiterate population declined

(d) Improvement in over all sex ratio

Code :
1 (b), (c) and (d) are correct
2 (a), (b) and (c) are correct
3 (c) and (d) are correct
4 (b) and (d) are correct

Answer: (a), (b) and (c) are correct
10 Which one of the following indicates the ‘life expectancy at Birth’ for females in the India during 2011-15 ?
1 65 years
2 68 years
3 70 years
4 72 years

Answer: 70 years
11 Which of the following states has the largest number of ‘million - plus’ cities/urban Agglomerations (UAs) ?
1 Tamil Nadu
2 Kerala
3 Maharashtra
4 Gujarat

Answer: Kerala
12 In the light of Human Development Report 2016 which of the following is not correct ?
1 India’s rank in terms of HDI has deteriorated
2 India ranks among ‘Low human development category’
3 The HDI value of India is 0.624
4 India fares better than Pakistan and Bangladesh

Answer: India ranks among ‘Low human development category’
13 As per NFHS-IV, around what percentage of eligible couples in India use modern contraceptive methods ?
1 65%
2 55%
3 48%
4 60%

Answer: 48%
14 Which of the following combinations is correct in terms of percent population in urban areas in descending order (higher to lower) ? Answer using code given below :

(a) Europe

(b) North America

(c) Latin America and the Caribbean

(d) Asia

Code :
1 (b), (a), (c), (d)
2 (a), (c), (b), (d)
3 (b), (c), (a), (d)
4 (c), (b), (a), (d)

Answer: (b), (c), (a), (d)
15 In which of the following city, new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is not established under the Prime Minister Swasthya Suraksha Yojana ?
1 Rishikesh
2 Jodhpur
3 Bhubaneshwar
4 Shimla

Answer: Shimla

View All Population Studies Practice Test Sets

Work with Gkseries