Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 7

Questions
1 Which of the following conveys the Neutralist Theory of Population and Development ?
1 Advantages of population growth
2 Disadvantages of population growth
3 Zero population growth and its advantages
4 Unimportance of population growth

Answer: Unimportance of population growth
2 Which of the following is largest form of soil degradation in India is ?
1 Erosion by running water
2 Acidification
3 Wind erosion
4 Salinity

Answer: Erosion by running water
3 Major part of the Indian sub-continent comes under which among the following hazard ?
1 Flood
2 Draught
3 Cyclone
4 Snow fall

Answer: Draught
4 Arrange following states, high to low, by their level of infant mortality rate according to SRS Bulletin December 2016 using code given below :

(a) Madhya Pradesh

(b) Odisha

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

Code :
1 (c), (d), (b), (a)
2 (a), (b), (d), (c)
3 (b), (c), (d), (a)
4 (c), (d), (a), (b)

Answer: (a), (b), (d), (c)
5 As per the SRS Bulletin December 2016, which among the following states is having the lowest infant mortality rate ?
1 Himachal Pradesh
2 Telangana
3 Chattisgarh
4 Jharkhand

Answer: Himachal Pradesh
6 Compared to men, women have lower HDI value across the world. Which of the following has the largest gap in HDI of men and women in the world ?
1 South Asia
2 Africa
3 Latin America
4 Oceania

Answer: South Asia
7

Assertion (A) : Women belonging to low socio - economic status are more likely to experience violence as compared to those belonging to high socio-economic status.

Reason (R) : Women belonging to low socio-economic status are married to less educated husband.

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A)
8 According to 2011 census, proportion of 0 - 6 population is lowest in which of the following states ?
1 Gujarat
2 Tamil Nadu
3 Andhra Pradesh
4 Punjab

Answer: Tamil Nadu
9 Millenium Development Goals (MDGs) were replaced by sustainable Development Goals (SDGs) in 2016 including some of the new areas of concerns given below :

(a) Climate change

(b) Economic inequality

(c) Sustainable consumption

(d) Eradicating extreme poverty

Find out the correct combination using code given below :

Code :
1 (a), (b) and (c)
2 (a), (b) and (d)
3 (a), (c) and (d)
4 (b), (c) and (d)

Answer: (a), (b) and (c)
10 According to data published in SRS Bulletin December 2016, Which state of India has the highest natural growth rate of population ?
1 Bihar
2 Madhya Pradesh
3 Rajasthan
4 Uttar Pradesh

Answer: Bihar
11 Which one of the following is correct percentage of India’s population aged 0 - 4 years according to the 2011 census ?
1 Approx. 8 percent
2 Approx. 9 percent
3 Approx. 10 percent
4 Approx. 11 percent

Answer: Approx. 10 percent
12 Which of the following sources or combination of sources are used to measure Total Fertility Rate (TFR) in India ?
1 Sample Registration System
2 Demographic Surveys
3 Census and Sample Registration System
4 Demographic Surveys and Sample Registration System

Answer: Demographic Surveys and Sample Registration System
13 As per the NFHS - III and NFHS - IV data, which of the following state has recorded steepest decline in T.F.R. ?
1 Andhra Pradesh
2 Bihar
3 Rajasthan
4 Uttar Pradesh

Answer: Uttar Pradesh
14 Using codes given below rank the following states according to their population density in 2011 census, high to low :

(a) Bihar

(b) West Bengal

(c) Kerala

(d) Uttar Pradesh

Code :
1 (d), (c), (b), (a)
2 (a), (b), (c), (d)
3 (b), (a), (c), (d)
4 (d), (c), (a), (b)

Answer: (a), (b), (c), (d)
15 Arrange the following states, from highest to lowest, based on proportion of women who are overweight/obese according to NFHS - 4.

(a) Haryana

(b) Goa

(c) Gujarat

(d) Tamil Nadu

Code :
1 (d), (c), (a), (b)
2 (b), (c), (d), (a)
3 (c), (d), (a), (b)
4 (b), (d), (c), (a)

Answer: (b), (d), (c), (a)

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL