JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Psychology Questions and Answers for Competitive Exams | Psychology Quiz Set 15

Questions
1 In a study employing thirty subjects, each subject was tested under three drug dosage conditions – No drug condition, Low drug dose condition, and high drug dose condition. Under each condition, simple reaction time of the subject was dependent variable. The conditions × subjects interaction would be based on
1 3 degrees of freedom
2 29 degrees of freedom
3 58 degrees of freedom
4 87 degrees of freedom

Answer:58 degrees of freedom
2 Arrange Maslow’s basic needs from least powerful to most powerful
1 Physiological needs → Safety needs → Belongingness & love needs → Esteem needs
2 Esteem needs → belongingness & love needs → Safety needs → Physiological needs
3 Safety needs → esteem needs → belongingness & love needs → physiological needs
4 Belongingness & love needs → Safety needs → physiological needs → Esteem needs

Answer:Esteem needs → belongingness & love needs → Safety needs → Physiological needs
Advertisement
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 1 Start Test
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 2 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 According to Bandura, observational learning involves various processes and follows a sequence. Which of the following is the correct one ?
1 Attentional processes → Retention processes → Production processes → Motivational processes
2 Motivational processes → Attentional processes → Retention processes → Production processes
3 Motivational processes → Attentional processes → Production processes → Retention processes
4 Attention processes → Production processes → Retention processes → Motivational processes

Answer:Attentional processes → Retention processes → Production processes → Motivational processes
4 Which of the following means the tendency to focus on one aspect of the situation neglecting other important features ?
1 Displaced Reference
2 Equilibration
3 Centration
4 Ego Centrism

Answer:Centration
5 The ‘raphe nuclei’ are most closely related to which neurotransmitter
1 Dopamine
2 Serotonin
3 Acetylcholine
4 GABA

Answer:Serotonin
6 A researcher wanted to compute the correlation between gender and examination marks.
1 Contingency Coefficient
2 Biserial Correlation
3 Phi-Coefficient
4 Point Biserial Correlation

Answer:Point Biserial Correlation
7 Which of the following explains an activity which seeks emotional information from a trusted person in an uncertain situation ?
1 Social Referencing
2 Social Cognition
3 Social Convention
4 Emotional Self-regulation

Answer:Social Referencing
8 Which of the following statements are true with reference to ‘Subliminal Perception’ ?

(a) ‘Subliminal’ means below threshold

(b) ‘Subliminal’ stimuli are not perceived consciously

(c) Subliminal perception can lead to priming

(d) Back masking is an example of subliminal perception

1 (a), (b) and (c)
2 (b), (c) and ü (d)
3 (a), (c) and (d)
4 (a), (b), (c) and (d)

Answer:(a), (b), (c) and (d)
9 A procedure that establishes a sequence of responses which lead to a reward following the final response and then working backwards is called
1 Shaping
2 Stimulus control
3 Chaining
4 Stimulus generalization

Answer:Chaining
10 In a study on scaling of attitude items, eleven statements were included. What would be the number of pairs of attitude statements ?
1 21
2 55
3 110
4 121

Answer:55
11 Who first attempted to describe personality traits in terms of Lexican descriptors ?
1 Ross Stagner
2 Allport and Odbert
3 R.B. Cattell
4 Coasta and McCrae

Answer:Allport and Odbert
12 Which of the following is correctly arranged ?
1 Encoding – retrieval – storage
2 Encoding – storage – retrieval
3 Storage – encoding – retrieval
4 Retrieval – encoding – storage

Answer:Encoding – storage – retrieval
13 Which one of the following does not contribute to memory ?
1 Interesting / disinteresting learning material
2 Goal behind learning
3 Gender
4 Some rest after learning

Answer:Gender
14 In terms of efficiency in scanning information, which one of the following strategies is considered to be the best ?
1 Conservative focusing
2 Focus gambling
3 Simultaneous scanning
4 Successive scanning

Answer:Simultaneous scanning
15 In retrograde amnesia, which of the following kind of problem is seen :
1 Problems with recalling previously learned material
2 Problems with face recognition.
3 Difficulty finding routes.
4 Poor encoding of verbal material.

Answer:Problems with recalling previously learned material

View All Psychology Practice Test Sets

APSC PRELIMS FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!
apsc cce prelims 2024 test series