Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 1

Advertisement
Questions
1 Which one of following is the correct translation of Henri Fayol’s book, Administration and Industrielle et Generale ?
1 General and Industrial Management
2 General Administration and Industrial Management
3 General and Industrial Administration
4 Industrial and General Administration

Answer: General and Industrial Management
2 Mary Parker Follett believed in the idea that power is a source of :
1 Conflict
2 Exploitation
3 Ability to make things happen
4 Domination

Answer: Ability to make things happen
Advertisement
3 The discovery and application of Universal and Scientific administrative principles that can improve any organisation’s efficiency and effectiveness, is called :
1 Scientific Management Theory
2 Bureaucratic Theory
3 Administrative Management Theory
4 Human Relations Theory

Answer: Administrative Management Theory
4 The essay entitled ‘The Science of Public Administration : Three Problems’ was authored by :
1 Herbert A. Simon
2 F. C. Mosher
3 Dwight Waldo
4 Robert Dahl

Answer: Robert Dahl
5 Which of the following is not included in the driving needs of the self-actualizers by Abraham Maslow ?
1 Perfection
2 Uniqueness
3 Dependency
4 Goodness

Answer: Dependency
6 Who among the following treated administrative system as ‘Steady State’ system ?
1 Woodrow Wilson
2 Peter Drucker
3 Max Weber
4 Karl Marx

Answer: Max Weber
7 Which of the following statements is correct about the human relations movement ?
1 Building theory based on having better relationship with each other
2 The workers are irrational in their approach
3 Taylor’s followers thought his ideas are better than Elton Mayo
4 Workers’ productivity is not the result of working conditions but the result of emotional response of the workers to the work performed

Answer: Workers’ productivity is not the result of working conditions but the result of emotional response of the workers to the work performed
8 Which one of the following is not a merit of Centralization ?
1 Facilitates Personal Leadership
2 Improves Efficiency
3 Effective Communication
4 Uniformity in Action

Answer: Effective Communication
9 11. Which one of following has major impact on Herbert Simon, when he was writing ‘Administrative Behaviour’ ?
1 M. P. Follett
2 Elton Mayo
3 Gulick and Urwick
4 Chester I. Barnard

Answer: Chester I. Barnard
10 According to Karl Marx, which of the following is not the correct source of historical origin of bureaucracy ?
1 Religion
2 Commerce
3 Agriculture
4 Formation of state

Answer: Agriculture
11 Which of the following statements about the merits of comparative public administration is not correct ?
1 It has expanded the scope of the research in social sciences
2 It has helped generalization and the process of theory building
3 It has helped analysis of different administrative systems of the world
4 It has constrained the philosophical horizon of the students and administrators

Answer: It has constrained the philosophical horizon of the students and administrators
12 Which one of the following is incorrect regarding the characteristics of Sala Model as enunciated by Riggs ?
1 Incidence of unofficial influences in decision making
2 Absence of agreement about values
3 Incidence of normlessness
4 Absence of polynormativity

Answer: Absence of polynormativity
13 Which one of the following U.S. Agencies manages the civil services of Federal Government ?
1 United States Civil Service Commission
2 Federal Labour Relations Authority (FRLA)
3 Office of Personnel Management (OPM)
4 Office of the President

Answer: Office of Personnel Management (OPM)
14 Which one of following statements is not correct about the Civil Service Code of United Kingdom ?
1 It forms part of the terms and conditions of civil servants.
2 The Civil Service Commission hears complaints under the code from civil servants
3 The code covers honesty, integrity, impartiality and objectivity.
4 It covers disagreements about the merits of policy and management decisions.

Answer: It covers disagreements about the merits of policy and management decisions.
15 Which one of the following is not an administrative feature of developing countries ?
1 Dominated by the legacies of the past
2 Resistance towards change
3 Dominance of centralising tendencies
4 Dominance of specialists in administration

Answer: Dominance of specialists in administration

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group