Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 10

Advertisement
Questions
1 V.A. Pai Panandikars’ key formula of development administration, CROPP is expressed as :
1 Co-ordination, Reporting, Organisation, Policy and Planning
2 Co-ordination, Resources, Organisation, Policy and Planning
3 Co-ordination, Resources, Organisation, Personnel and Procedures
4 Co-ordination, Resources, Organisation, Personnel and Performance

Answer: Co-ordination, Resources, Organisation, Personnel and Procedures
2 The format of oath and Affirmations to be taken by a Minister are provided in which of the following schedule of the Constitution of India ?
1 Second Schedule
2 Fourth Schedule
3 Third Schedule
4 Seventh Schedule

Answer: Third Schedule
Advertisement
3 Which of the following defines the authority, responsibility and obligation of each ministry in Government of India for transaction of their business ?
1 Government of India (Transaction of Business) Rules, 1961
2 Government of India (Allocation of Business) Rules 1961
3 Constitution of India
4 An Act of Parliament

Answer: Government of India (Allocation of Business) Rules 1961
4 Which of the following statements is not correct regarding the Zonal Councils in India ?
1 These were set up under the State Reorganization Act, 1956
2 Their objective is the development of Co-operative working among the states
3 Currently the total number of zonal councils are six.
4 The Prime Minister is the Chairman of these Councils.

Answer: The Prime Minister is the Chairman of these Councils.
5 Which of the following statements about merits of seniority based Promotion System is not correct ?
1 It is a fair and simple method of internal recruitment.
2 It enhances the morale of personnel.
3 The administration gets benefits of services of experienced personnel.
4 It promotes competition and merit among the employees.

Answer: It promotes competition and merit among the employees.
6 Which one of the following components is not included in Action Plan for Effective and Responsive Administration ?
1 Accountability and citizen friendly government
2 Developing grievance redressal machinery
3 Transparency and right to information
4 Improving performance and integrity of public services

Answer: Developing grievance redressal machinery
7 Competition Commission of India does not perform which of the following functions ?
1 To conduct inhouse market research and sectorial research
2 To promote culture of competition in Indian market
3 To suggest reforms for financial institutions
4 To advice Prime Minister on the issues of globalization of economy.

Answer: To advice Prime Minister on the issues of globalization of economy.
8 Which of the following makes part of the study area of Fourth Report of 2nd ARC ?
1 Local Governance
2 Public Order
3 Ethics in Governance
4 Right to Information

Answer: Ethics in Governance
9 Which one of the following is not identified as one of the characteristics of scientific method by Henry Johnson ?
1 It is empirical
2 It is ethical
3 It is theoretical
4 It is cumulative

Answer: It is ethical
10 ‘Hypotheses that aim at testing the existence of logically derived relationships between empirical uniformities’ are termed as :
1 Simple Hypotheses
2 Common Sense Propositions
3 Complex Ideal type Hypotheses
4 Analytical Hypotheses

Answer: Complex Ideal type Hypotheses
11 The method which aims to study a phenomenon, event, situation or development ‘thorough and detailed analysis’ or undertakes intensive study is known as :
1 Survey method
2 Case study method
3 Historical method
4 Statistical method

Answer: Case study method
12 Which one of the following is a correct Harvard referencing convention ?
1 Kumar, Ashok (2015) Social Research Methods, Oxford; Oxford University Press
2 Kumar, Ashok (2015) Social Research Methods, Oxford University Press; Oxford
3 Kumar, Ashok : Social Research Methods; Oxford University Press; Oxford. (2015)
4 Kumar, Ashok, Social Research Methods, Oxford, Oxford University Press, 2015.

Answer: Kumar, Ashok (2015) Social Research Methods, Oxford; Oxford University Press
13 Which of the following is not covered under six dimensions of World Governance Indicators (WGI) ?
1 Voice and Accountability
2 Government Effectiveness
3 Political Stability and Lack of Violence
4 Independent Media

Answer: Independent Media
14 Which of the following is correct term of the office of Chairperson and Members of National Human Rights Commission ?
1 5 years or maximum 70 years of age
2 5 years or maximum 65 years of age
3 6 years or maximum 65 years of age
4 6 years or maximum 62 years of age

Answer: 5 years or maximum 70 years of age
15 Which of the following is not an objective of India’s new Industrial policy framework ?
1 Promotion of efficiency in the Industrial sector.
2 Reduction of bias in favour of excessive capital intensity.
3 Stress on retaining licensing requirements.
4 Encourage employment oriented industrialization.

Answer: Stress on retaining licensing requirements.

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group