Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 15

Advertisement
Questions
1 The digital era has ushered in a new kind of journalism in which citizens play a greater role in news making for development of society. This is known as ?
1 Yellow Journalism
2 Advocacy Journalism
3 Citizen Journalism
4 Investigation Journalism

Answer: Citizen Journalism
2 Which of the following institution and mechanism outside the state is considered highly effective for promoting accountability by the second administrative reforms commission
1 Citizen’s Charter
2 Civil society
3 Media
4 Elections

Answer: Elections
Advertisement
3 ‘The state shall endeavour to protect and improve the environment and wildlife of the country.’ This is reflected in which of the following ?
1 Resolutions of UN Habitat
2 Article 48-A of the Indian Constitution
3 Directions of the Green Tribunal
4 Resolution of the Indian Parliament

Answer: Article 48-A of the Indian Constitution
4 Which one of the following is not a characteristic of scientific method ?
1 Reliance on empirical evidences
2 Intra subjectivity
3 Generality
4 Predictions based on probability

Answer: Intra subjectivity
5 Conducting literature review in a research study does not refer to
1 Analysis of previous research on the topic.
2 Reading and analyzing published material.
3 Gathering previous published ideas.
4 Testing hypotheses of the proposed research study.

Answer: Testing hypotheses of the proposed research study.
6 Closed ended questions entail
1 Fixed range of answers
2 Detailed and elaborate responses
3 Demographic characteristics of respondents related questions
4 Personal information questions

Answer: Fixed range of answers
7 Which one of following is not correct about Endnotes and Footnotes while writing a research paper ?
1 Endnotes are placed at the end of the paper before bibliography
2 These are the tools to include additional information
3 Personal observations/comments cannot be expressed in endnotes and footnotes.
4 Endnote and Footnotes are used to tell the source of idea to the reader

Answer: Personal observations/comments cannot be expressed in endnotes and footnotes.
8 Who among following emphasizes the importance of learning from different experiences to evolve a meaningful methodology to understand the contextual particularities of comparative public administration is varied socio-economic and political circumstances ?
1 Fred Riggs
2 Farrel Heady
3 Comparative Administrative Group
4 Third Minnowbrook Conference

Answer: Third Minnowbrook Conference
9 Which one of the following is not included in 4Ps through which Donald Stone analysed Development administration ?
1 Plan
2 Policies
3 Projects
4 Performance

Answer: Performance
10 In most of the states of United States of America, the lowest local government authority is known as
1 Boroughs
2 Parishes
3 Counties
4 Township

Answer: Counties
11 Which of the following statements is not correct regarding the Ministry of Tribal Affairs, Government of India ?
1 It came into existence in 1999.
2 It was carved out from the Ministry of Social Justice and Empowerment.
3 It was carved out from the Ministry of Social Welfare.
4 Tribal development and welfare is its main objective.

Answer: It was carved out from the Ministry of Social Welfare.
12 The Central Public Sector Enterprises are classified into strategic and non-strategic enterprises. Which of the following is not classified as strategic Public Sector Enterprise ?
1 Arms and Ammunition
2 Iron and Steel
3 Atomic energy
4 Railway transport

Answer: Iron and Steel
13 Which of the following is not a goal of Decentralization ?
1 Ensuring participation in Decision making.
2 Addressing diversity in ecosystem and social groups.
3 Attempting conflict resolution between State and Central Government.
4 Aiming at decreasing role of sub-ordinates.

Answer: Aiming at decreasing role of sub-ordinates.
14 Which one of the following statements about the objectives behind setting up of State Finance Commission is not correct ?
1 It is intended to bring greater transparency to fiscal transfers from state to local government.
2 It will bring greater rule-based criteria of transfer of funds.
3 It would bring greater clarify to the functional responsibilities of the local governments.
4 It will usher in more responsive and accountable system of local governance.

Answer: It would bring greater clarify to the functional responsibilities of the local governments.
15 Which of the following is not a ground for the courts to intervene in the administrative cases ?
1 Lack of Jurisdiction
2 Error of Law
3 Error of Authority
4 Matters notified under the IX schedule of the constitution

Answer: Matters notified under the IX schedule of the constitution

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group