.
Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 19

Advertisement
Questions
1 Which one of the following statement is a characteristic of systemic agenda ?
1 It is also known as ‘action agenda’.
2 It is relatively more specific and concrete.
3 It refers to all social problems that demand public attention.
4 It contains a set of problems requiring serious consideration.

Answer: It refers to all social problems that demand public attention.
2 The ‘most senior civil servant’ in a department of United Kingdom is designated as
1 Principal Secretary
2 Special Secretary
3 Permanent Secretary
4 Cabinet Secretary

Answer: Permanent Secretary
Advertisement
3 Which one of the following schemes provides financial assistance to rural poor for construction of their houses ?
1 Indira Gandhi Matritva Shayog Yojana
2 Indira Awas Yojana
3 Rajiv Awas Yojana
4 Jan Awas Yojana

Answer: Indira Awas Yojana
4 The Constitution allows to provide funds in advance for the estimated expenditure which finally becomes a part of the Appropriation Bill is called
1 Vote on Credit
2 Exceptional Grant
3 Appropriation Account
4 Vote on Account

Answer: Vote on Account
5 The theory that provided an ideological basis for reforms in administration in the 19th century America, belongs to
1 Woodrow Wilson
2 F.W. Taylor
3 M.P. Follett
4 Elton Mayo

Answer: Woodrow Wilson
6 New Public Administration does not stand for
1 Client focus
2 Social equity
3 Relevance
4 Structural changes in administration

Answer: Structural changes in administration
7 Which of the following approach has aim to establish a body of knowledge that facilitates understanding, explaining and prediction of human behaviour in administrative situation ?
1 Systems Approach
2 Behavioural Approach
3 Ecological Approach
4 Structural Approach

Answer: Behavioural Approach
8 The term ‘Iron-cage’ for bureaucracy has been coined by whom of the following ?
1 Max Weber
2 A. Maslow
3 McGregor
4 C.I. Barnard

Answer: Max Weber
9 Which one of the following has not contributed to the concept of ‘co-ordination’ ?
1 Mac Farland
2 M.P. Follet
3 Luther Gulick
4 Patrick Dunleavy

Answer: Patrick Dunleavy
10 Who among the following has introduced the concept of knowledge worker ?
1 McGregor
2 Peter Drucker
3 Chris Argyris
4 R. Likert

Answer: Peter Drucker
11 Maslow’s expanded transcendence needs mean
1 Knowledge requirement
2 Appreciation and search for beauty
3 Helping others to achieve self-actualization
4 Realizing personal potential

Answer: Helping others to achieve self-actualization
12 Situational theory of leadership was developed by which of the following ?
1 Kurt Lewin
2 Fred Fielder
3 Robert R. Blake and J.S. Mouton
4 Robert R. Blake and J.S. Mouton

Answer: Robert R. Blake and J.S. Mouton
13 The concept of Representative Bureaucracy is propounded by
1 Robert Merton
2 Donald J. Kingsley
3 F.M. Marx
4 Herman Finer

Answer: Donald J. Kingsley
14 Currently the relationship between the President and the Council of Ministers is governed by which one of the following Amendments to the Constitution of India ?
1 54th Amendment Act
2 52nd Amendment Act
3 44th Amendment Act
4 42nd Amendment Act

Answer: 44th Amendment Act
15 The audit of the accounts of the Union and of the States is a subject of which of the following ?
1 Union List
2 Concurrent List
3 State List
4 Residuary Powers

Answer: Union List

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group