Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 2

Advertisement
Questions
1 International Bank for Reconstruction and Development commenced lending for India in the year :
1 1947
2 1948
3 1949
4 1950

Answer: 1949
2 Who is the ex-officio Chairman of the Civil Services Board in India ?
1 Principal Secretary to PMO
2 Home Secretary
3 Chairman of UPSC
4 Cabinet Secretary

Answer: Cabinet Secretary
Advertisement
3 Cabinet Secretariat is :
1 Constitutional body
2 Line agency
3 Auxiliary agency
4 Staff agency

Answer: Staff agency
4 The Second Administrative Reforms Commission on “Organizational Structure of Government of India” has recommended that the number of levels through which a file passes for a decision should not exceed
1 Two
2 Four
3 Three
4 Five

Answer: Three
5 Which one of the following departments of Ministry of Finance is responsible for the preparation of budget of Government of India ?
1 The Department of Revenue
2 The Department of Expenditure
3 The Department of Economic Affairs
4 The Department of Financial Services

Answer: The Department of Economic Affairs
6 Ajay Tyagi Committee set up under Department of Economic Affairs recommended for which of the following ?
1 Digital Payment
2 Setting up of Financial Data Management Centre (FDMC)
3 Setting up of NITI Aayog
4 Reconstitution of Krishna River Management Board (KRMB)

Answer: Setting up of Financial Data Management Centre (FDMC)
7 Which of the following is a subject included in the concurrent List of Schedule 7 of the Constitution
1 Railways
2 Post and Telegraphs
3 Betting and Gambling
4 Population Control

Answer: Population Control
8 Training framework of the Probationers of Indian Foreign Services as per the framework of the Ministry of External Affairs should not exceed a total period of :
1 12 months
2 13 months
3 14 months
4 15 months

Answer: 15 months
9 Which one of the following district is the smallest by territorial area in India as per 2011 census ?
1 Central Delhi
2 Yanam
3 Mahe
4 Daman

Answer: Mahe
10 Who narrated this statement, “Finance is as universally involved in administration as oxygen is in the atmosphere “ ?
1 Lord Hewart
2 David Lloyd George
3 Morstein Marx
4 Davis Keith

Answer: Morstein Marx
11 The Second Commission on Centre State Relations Known as the Punchhi Commission was appointed in the year :
1 2007
2 2010
3 1997
4 1999

Answer: 2007
12 Which of the following is not a department of the Ministry of Home Affairs ?
1 Department of Boarder Management
2 Department of Official Language
3 Department of Social Defence
4 Department of Jammu and Kashmir Affairs

Answer: Department of Social Defence
13 Who among the following is not part of the collegium recommended by the Second Administrative Reforms Commission to recommend a panal of names to the Chief Minister/ Cabinet for the post of Chief Secretary ?
1 A Minister nominated by the Chief Minister
2 The incumbent Chief Secretary
3 The leader of the opposition in the State Legislative Assembly
4 Speaker of the State Legislative Assembly

Answer: Speaker of the State Legislative Assembly
14 Who defined research as “manipulation of things, concepts or symbols for the purpose of generalizing, to extend, correct or verify knowledge, whether that knowledge aids in construction of theory or practice of an art” ?
1 Einstein
2 D. Slesinger
3 Einstein and Infled
4 D. Slesinger and M. Stephenson

Answer: D. Slesinger and M. Stephenson
15 Folk Wisdom prevalent in a culture :
1 May serve as a source of hypotheses
2 Reflects the value orientation of a culture
3 Denotes that value orientation of a culture is source of hypotheses
4 Does not relate to hypotheses in any manner

Answer: Denotes that value orientation of a culture is source of hypotheses

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group