Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 3

Advertisement
Questions
1 Pre-testing in research methodology means :
1 Testing of hypothesis
2 Testing the data collection instruments
3 Ensuring efficiency in data collection process
4 Maintaining standards in data analysic process

Answer: Testing the data collection instruments
2 Which one of the following is not correct regarding the process of editing of data ?
1 It is a process of scruitinising the data.
2 It is undertaken to improve the quality of data for coding.
3 Editing helps to avoid coding problems.
4 The coding is essential for tabulation of data.

Answer: The coding is essential for tabulation of data.
Advertisement
3 Who initiated the process of introducing social planning in India ?
1 J. L. Nehru
2 Sardar Patel
3 Mahatama Gandhi
4 M. Visvesvarayya

Answer: M. Visvesvarayya
4 Which of the following matters is not within the jurisdiction of Ministry of Social Justice and Empowerment ?
1 Affairs of persons with disability
2 Affairs of Senior Citizens
3 Affairs of Scheduled Tribes
4 Affairs of Socially and Educationally Backward Classes

Answer: Affairs of Scheduled Tribes
5 Which one of the following is not a characteristic of Civil Society ?
1 It is non-state actor/institution
2 It enjoys autonomy and authority of state
3 It persuades the interest of common man
4 It facilitates citizens participation in governance

Answer: It enjoys autonomy and authority of state
6 Which one of the following is a provision of ‘Right of children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill 2017 ?
1 Free and compulsory education for children between 6 and 15 years
2 Specification of minimum norms in secondary schools
3 Acquisition of minimum required degree by unqualified teachers of schools
4 Inclusion of a new Article 22A to the Constitution of India

Answer: Acquisition of minimum required degree by unqualified teachers of schools
7 Which one of the following is not a Maharatna Company ?
1 Steel Authority of India Ltd. (SAIL)
2 Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
3 Coal India Limited (CIL)
4 National Aluminium Company (NALCO)

Answer: National Aluminium Company (NALCO)
8 ‘Start up India’ Programme was Launched on ?
1 15TH August 2015
2 15TH August 2016
3 26TH January 2016
4 16TH January 2016

Answer: 16TH January 2016
9 Which of the following is not an advantage of Goods and Services Tax ?
1 Unification and streamlining of manufacturing and sales
2 Eradication of having multiple warehouses to avoid tax
3 Shifting of the focus towards increasing the quality of services
4 Significant step in the field of direct tax reform

Answer: Significant step in the field of direct tax reform
10 The System of Memorandum of Understanding (MOU) in Public sector was recommended by which of the following ?
1 First Administrative Reforms Commission
2 Second Administrative Reforms Commission
3 N. Vithal Committee
4 Arjun Sen Gupta Committee

Answer: Arjun Sen Gupta Committee
11 Which of the following Commission recommended for establishment of National Institute of Public Administration ?
1 M.M. Punchhi Commission
2 First Administrative Reforms Commission
3 Second Administrative Reforms Commission
4 National Law Commission

Answer: Second Administrative Reforms Commission
12 14TH Finance Commission recommended Basic and Performance grant in the ratio of 80:20 percent to which of the following ?
1 Panchayats
2 States
3 Municipalities
4 Sick Public Sector Units

Answer: Municipalities
13 Which one of following statements is not correct about Lasswell’s vision of policy sciences ?
1 It is multidisciplinary
2 It is contextual
3 It is descriptive
4 It is problem-oriented

Answer: It is descriptive
14 The ‘policy science’ as a social science discipline and practice emerged with the publication of Harold Lasswell’s essay in 1951. Which one of the following is correct title of that essay ?
1 The Policy Orientation
2 The Policy Sciences
3 The Policy Approaches
4 The Policy and Democracy

Answer: The Policy Orientation
15 Live Stock Plays a vital role in Rural Development. Which of the following statements in this regard is not correct ?
1 It helps generate gainful employment.
2 It helps the landless, the small and marginal farmers
3 It provides nutrition and food security to the country.
4 It raises the social status in the caste-hierarchy.

Answer: It raises the social status in the caste-hierarchy.

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group