Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 5

Advertisement
Questions
1 ‘Finance Commission’ consists of a chairman and :
1 Five members
2 Three members
3 Four members
4 Seven members

Answer: Four members
2 Which article of the constitution divides the subject matter of legislation between Union and States ?
1 Article 245
2 Article 246
3 Article 248
4 Article 249

Answer: Article 246
Advertisement
3 Which one of the following statements pertaining to Union Public Service Commission is not correct ?
1 The commission serves as an advisory body.
2 The commission is given its functions under Article 320 of the Indian constitution.
3 Article 321 provides that additional functions may be entrusted to the commission.
4 Article 311 provides that additional functions may be entrusted to the commission.

Answer: Article 311 provides that additional functions may be entrusted to the commission.
4 In which of the following year, the new National Training Policy was launched ?
1 2012
2 2013
3 2014
4 2015

Answer: 2012
5 Which of the following committee/commission recommended the introduction of examination system along with consideration of ACRs for the promotion of Group A Central Civil Services ?
1 Second Administrative Reforms Commission
2 Sixth Pay Commission
3 7TH Pay Commission
4 P.C. Hota Committee

Answer: Second Administrative Reforms Commission
6 Which one of the following districts is the largest by territorial area in India as per census of 2011 ?
1 Leh
2 Jaisalmer
3 Kachchh
4 Bikaner

Answer: Kachchh
7 Which of the following component would not form the part of Union Budget of India ?
1 Tax Revenue
2 Non-Tax Revenue
3 Sales Budget
4 Capital Receipts

Answer: Sales Budget
8 The Department related Parliamentary Standing Committees were introduced for the first time in India in the year ?
1 1991
2 2000
3 1993
4 2003

Answer: 1993
9 “Criticism is the very life blood of science”. Identify the characteristic of scientific method referred by this ‘phrase’ of Karl Pearson.
1 Ethical neutrality
2 Generality
3 Prediction based on probability
4 Public methodology affording testing of conclusions

Answer: Public methodology affording testing of conclusions
10 Which of following is not a characteristic of usable hypothesis ?
1 It should be empirically testable.
2 It must be specific.
3 It should be general and grandiose in scope.
4 It should be related to a body of a theory.

Answer: It should be general and grandiose in scope.
11 Which one of following is not a principle of experimental designs enumerated by Fisher ?
1 Principle of Replication
2 Principle of Randomization
3 Principle of Matching
4 Principle of local control

Answer: Principle of Matching
12 Sampling errors are absent in :
1 Census survey
2 Small sample
3 Convenience sample
4 Large sample

Answer: Census survey
13 Which one of the following schemes for Social Justice and Empowerment is not governed by the Ministry of Social Justice and Empowerment ?
1 Self-employment scheme for Rehabilitation of Manual Scavengers (SRMS)
2 Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana (PMAGY)
3 Pradhan Mantri Grameen Awaas Yojana
4 Protection of Civil Rights and Prevention of Atrocities.

Answer: Pradhan Mantri Grameen Awaas Yojana
14 Maintenance and welfare of parents and Senior Citizens Act, 2007 is not applicable to which one of the following States of Indian Union ?
1 Nagaland
2 Mizoram
3 Jammu and Kashmir
4 Sikkim

Answer: Jammu and Kashmir
15 Which one of the following is not a role of public sector in Indian Economy ?
1 Generation of Income
2 Capital Formation
3 Infrastructure Development
4 Concentration of Income and Wealth

Answer: Concentration of Income and Wealth

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group