Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 6

Advertisement
Questions
1 As an economic measure what is not true of merger of PSU Banks in India ?
1 In India there are 21 PSU Banks.
2 Union cabinet recently decided to set up a Ministerial panel to consider the mergers.
3 The idea of bank mergers was recommended by M. Narasimham in 1991.
4 In 2014, P.J. Nayak Panel suggested to drop the proposal of bank mergers.

Answer: In 2014, P.J. Nayak Panel suggested to drop the proposal of bank mergers.
2 Rural India’s version of ‘Start up India’ is known as :
1 Deen Dayal Upadhyay Swaniyojan Yojana
2 D.D. Upadhyay Gram Jyoti Yojana
3 D.D. Upadhyay Skill Development Yojana
4 D.D. Upadhyay Gram Sadak Yojana

Answer: Deen Dayal Upadhyay Swaniyojan Yojana
Advertisement
3 Government of India has launched GST training programme to skill youth under which one of the following schemes ?
1 Digital India Programme
2 INSPIRE Programme
3 National Social Assistance Scheme
4 Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

Answer: Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
4 Accountability and Transparency should be ensured in local bodies by establishing audit committees at the district level. This has been suggested by :
1 L.M. Singhvi Committee
2 Ministry of Urban Development
3 Second Administrative Reforms Commission
4 14th Finance Commission of India

Answer: Second Administrative Reforms Commission
5 Which one of the following statements of Felix A. Nigro about definition of Public Administration is not correct ?
1 Public Administration is a cooperative group effort in a public setting.
2 Public Administration is different in significant ways from Private Administration.
3 Public Administration accomplishes politically determined objectives.
4 Public Administration covers all the three branches - executive, legislative and judicial and their inter relationships.

Answer: Public Administration accomplishes politically determined objectives.
6 The ‘New Public Services’ is in line with more humanistic tradition of public administration theory particular phenomenology, critical theory and most modernisation, who of the following made this statement ?
1 Rosemary O’ Leary
2 Osborne and Gaebler
3 Lane, Jan-Erik
4 Denhardt

Answer: Denhardt
7 Which one of the following is not in encompass of the scaler principle ?
1 Leadership
2 Delegation
3 Coordination
4 Functional definition

Answer: Coordination
8 Which of the following is not a merits of unity of command ?
1 Better relations between superior and sub-ordinates
2 Reduction of duplication of work
3 Speedy decision making
4 Flexibility of action

Answer: Flexibility of action
9 Which of the following statements about local government reforms in U.K. and France is not correct ?
1 In England, the traditional government by committee system has been replaced by a system resembling the position of a local Prime Minister
2 The quasi-parliamentarian council plus council elected Mayor form was invented in France by the Municipal Legislation of 1890.
3 Significant organisational changes were triggered in England by compulsory competitive tendering.
4 Great number of small municipalities have remained ‘administrative wasteland’.

Answer: The quasi-parliamentarian council plus council elected Mayor form was invented in France by the Municipal Legislation of 1890.
10 Which of the following is not a function of co-ordination ?
1 Encouraging team spirit
2 Making optimum utilization of resources
3 Leading to higher efficiency
4 Worker satisfaction

Answer: Worker satisfaction
11 Which one of the following factors according to Fesler does not govern the decision of central authority to make its field agencies centralized or decentralized ?
1 Financial Factor
2 External Factor
3 Functional Factor
4 Administrative Factor

Answer: Financial Factor
12 Which of the following statements is correct about the concept of rationality of Herbert Simon ?
1 Rationality is unidimensional.
2 Total rationality is necessary for decision making.
3 Every decision maker has full knowledge about alternatives.
4 Rationality is limited by skills, values, purpose and knowledge.

Answer: Rationality is limited by skills, values, purpose and knowledge.
13 Immaturity - Maturity Continuum concept is given by which of the following scholar ?
1 Rensis Likert
2 Chris Argyris
3 Tom Harris
4 Kurt Levin

Answer: Chris Argyris
14 An approach in which generalization, law, hypotheses assert regularities of behaviour, and correlation with variable is called by F.W. Riggs as :
1 Ecological
2 Non-ecological
3 Ideographic
4 Nomothetic

Answer: Nomothetic
15 Which of the following is not correct regarding the objectives of Administrative Development ?
1 To bring desired change in the administrative set up
2 To bring desired change in the administrative procedures
3 To ensure work culture in public organizations
4 To make Administration free from the environmental impacts

Answer: To make Administration free from the environmental impacts

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group