Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 7

Advertisement
Questions
1 Special Frontier Force (SFF) functions under the control of which of the following organizations ?
1 Ministry of Home Affairs
2 Sashastra Seema Bal (SSB)
3 Research and Analysis Wing (RAW)
4 Indo-Tibetan Border Police (ITBP)

Answer: Research and Analysis Wing (RAW)
2 Which of the following para-military force is not under the Ministry of Home Affairs ?
1 Indian Coast Guards
2 Indo-Tibetan Border Police
3 Central Industrial Security Force
4 Border Security Force

Answer: Indian Coast Guards
Advertisement
3 Under which Article of the Constitution, Taxes on income other than the agriculture income shall be levied and collected by the Government of India and distributed between the union and the states ?
1 270
2 271
3 272
4 273

Answer: 270
4 What is not correct regarding the control exercised by the Department of Personnel and Training on bodies given below :
1 Central Administrative Tribunal
2 Union Public Service Commission
3 Public Sector Enterprises Board
4 Staff Selection Commission

Answer: Central Administrative Tribunal
5 Who is the Chairman of the Special Investigation Team (SIT) on Black Money constituted by the Supreme Court ?
1 Justice Kuldip Singh
2 Justice R.N. Lodha
3 Justice M.B. Shah
4 Justice A.K. Ganguly

Answer: Justice M.B. Shah
6 Which of the following is not correct regarding the Departmentally Related Standing Committees in India ?
1 The total number of these standing committees is 24.
2 Each committee comprises of 31 members.
3 The members of these committees are selected by proportional representation from among the M.P.s
4 A minister can be the member of these committees.

Answer: A minister can be the member of these committees.
7 The powers and functions of the Chief Secretary of a state is prescribed under which of the following ?
1 Article 241 of the constitution of India
2 Article 214 of the constitution of India
3 Article 314 of the constitution of India
4 Rules of Business of a state

Answer: Rules of Business of a state
8 Which Pay Commission recommended to change the category of public services in India into Groups (A, B, C, D) ?
1 First Pay Commission
2 Third Pay Commission
3 Fourth Pay Commission
4 Third Pay Commission Fifth Pay Commission

Answer: Fourth Pay Commission
9 Which of the following is not On-the-Job Training method ?
1 Job Rotation
2 Mentoring
3 Apprenticeship
4 Vestibule Training

Answer: Vestibule Training
10 Which of the following is the correct meaning of ‘Positive Recruitment’ ?
1 Recruitment through interview only
2 Recruitment for welfare administration
3 Takes definite steps to attract the best qualified and most competent candidates
4 Special recruitment for SC’s and ST’s

Answer:Takes definite steps to attract the best qualified and most competent candidates
11 The system of Zero-Based Budgeting was first introduced in which of the following departments ?
1 Department of Economic Affairs
2 Department of Science and Technology
3 Department of Agriculture
4 Department of Planning

Answer: Department of Science and Technology
12 The key advantage of structural observation vis-a-vis survey research is that :
1 It does not rely on the researcher’s ability
2 The researcher is immersed as a participant in the field he is studying
3 It allows the researcher to observe people behaviour directly
4 It does not impose any expectations of behaviour on the respondents

Answer: It allows the researcher to observe people behaviour directly
13 “Science is life; not life for science.” The statement emphasizes the significance of :
1 Pure research
2 Applied research
3 Action research
4 Both Pure and Applied research

Answer: Applied research
14 The method, which involves a systematic and comprehensive study of a particular community, organisation, group etc. with a view to undertake the analysis of a social problem and presentation of recommendations for its solution, is known as :
1 Historical method
2 Case study method
3 Survey method
4 Statistical method

Answer: Survey method
15 Sampling frame is :
1 An outline view of all the main cluster of units in a sample
2 A summary of various stages involved in designing a survey
3 A list of all the units in the population from which a sample will be selected
4 A wooden frame used to display tables of random numbers

Answer: A list of all the units in the population from which a sample will be selected

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group