Advertisement

Public Administration Questions and Answers for Competitive Exams | Public Administration Quiz - MCQs Set 9

Advertisement
Questions
1 Which of the following statements about Urbanization is not correct ?
1 Urbanization is a structural process of change.
2 Urbanization results due to the large scale and small scale industrialization and commercialisation in cities.
3 It is the result of the concentration of cultural and recreational activities in cities.
4 Urbanization has a marginal impact on the behaviour pattern of individual or social organization.

Answer: Urbanization has a marginal impact on the behaviour pattern of individual or social organization.
2 “It is getting harder to run a constitution than to frame one”. Who among the following made this statement ?
1 Ronald Raegan
2 Pandit Jawahar Lal Nehru
3 Woodrow Wilson
4 Margaret Thatcher

Answer: Woodrow Wilson
Advertisement
3 Which of the following was the focus of the Third Minnowbrook conference, 2008 ?
1 Marketization
2 Social Equity
3 Networked Government
4 Measurement

Answer: Networked Government
4 Which of the following pairs is the core principle of New Public Management as provided by Hays and Kearney ?
1 Downsizing, Managerialism, Debureaucratization
2 Managerialism, Privatization and Decentralization
3 Privatization, Debureaucratization, Decentralization, Downsizing, Managerialism
4 Downsizing, Privatization, Managerialism and Decentralization

Answer: Privatization, Debureaucratization, Decentralization, Downsizing, Managerialism
5 Which one of following principles is not correct about F.W. Taylor’s Scientific Management ?
1 Science, not thumb rule
2 Harmony not discard
3 Individualism not cooperation
4 Maximum output not restricted output

Answer: Individualism not cooperation
6 Which one of following statements about Human Relations Theory is not correct ?
1 It views organization in its holistic social perspective
2 It treats workers as human being
3 It stresses on formal groups
4 It’s emphasis is on social ethics

Answer: It stresses on formal groups
7 ‘Decisions are the acts of individuals which are the result of deliberation, calculation and thought involving the ordering of means to ends.’ Who among the following has given this definition ?
1 Chester Barnard
2 Herbert Simon
3 Mc Gregor
4 Peter Drucker

Answer: Chester Barnard
8 Which one of the following concepts is not related to Douglas Mc Gregor ?
1 The Scanlon Plan
2 Theory Y in Line Staff Relationship
3 Generic Management
4 Professional Manager : From Cosmology to Reality

Answer: Generic Management
9 Which of the following theories considers corruption as ‘Post - Constitutional Opportunism’ designed to generate benefits for individuals or groups ?
1 Game Theory
2 Public Choice Theory
3 Systems Theory
4 Bureaucratic Theory

Answer: Public Choice Theory
10 Who among the following called Mary Parker Follett as ‘The Prophet of Management’ ?
1 Elton Mayo
2 Chester Bernard
3 Herbert Simon
4 Peter Drucker

Answer: Peter Drucker
11 Which of the following is not a pattern of communication ?
1 Chain Pattern
2 All - Channel’ Network Pattern
3 Wheel Pattern
4 Triangle Pattern

Answer: Triangle Pattern
12 An approach that concentrates on a unique case, the historical episode or study the single agency or country is called by F.W. Riggs as :
1 Ecological
2 Non - Ecological
3 Nomethetic
4 Ideographic

Answer: Ideographic
13 U.S. President has the power to issue executive orders for which of the following purposes ?
1 Establishing new programme offices or commissions to carry out the President’s Political agenda.
2 Declaring when the world force will observe holidays.
3 Creating policies that affect legislation passed by congress is to be enforced.
4 Individual executive orders cannot be rejected or modified by the congress.

Answer: Individual executive orders cannot be rejected or modified by the congress.
14 Which of the following is not considered as the core factor of Civil Services code of conduct in Britain after the amendments made in June, 2006 ?
1 Integrity
2 Impartiality
3 Neutrality
4 Anonymity

Answer: Anonymity
15 Which one of the following is not a correct characteristic of development administration ?
1 Oriented towards organizational growth and effectiveness.
2 Oriented towards efficiency and economy.
3 Structure shaped by requirements of goals
4 Empirical approach to problem solving.

Answer: Oriented towards efficiency and economy.

View All Public Administration Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group