Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 10

Questions
1 Which one of the following is not a type of capitalism according to Habermas ?
1 Informational Capitalism
2 Liberal Capitalism
3 Organised Capitalism
4 Post Capitalism

Answer: Informational Capitalism
2 Which one of the following is not a reason for declining female sex ratio in India ?
1 Gender role stereotyping and traditional role expectations
2 Practice of Dowry and prevalence of illiteracy
3 Migration of female work force from rural to urban areas
4 Sex selective abortion

Answer:Migration of female work force from rural to urban areas
3 ‘Gender difference’ denotes an analytical framework in which
1 biological differences between sexes are explained
2 political and economic differences among women are explained
3 socialand ideological differences between white and non-white women are
4 socialand ideological differences between sexes are explained

Answer:socialand ideological differences between sexes are explained
4 Which of the following is correct about L. Althussar’s theory of structuralism ?
1 Economy is the dominant arrangement and it controls political and ideological structure.
2 Economy may be the dominant system, but the political and ideological structures have certain autonomy.
3 History reshuffles all these structure to ensure economic determinism.
4 Economy, political and ideological structure are autonomous of each other.

Answer: Economy may be the dominant system, but the political and ideological structures have certain autonomy.
5 The human development perspective of development recognizes economic growth as
1 an end in itself.
2 a means to ensure economic prosperity
3 a means to ensure educational, health, employment of largest segments of population.
4 a means to manage human relations in multinational corporate bodies.

Answer:a means to ensure educational, health, employment of largest segments of population.
6 Which brand of Feminists accept the view that ‘State is a system of structures and institutions created by man in order to recreate male domination and female subordination’ ?
1 Liberal Feminists
2 Radical Feminists
3 Marxist Feminists
4 Eco Feminists

Answer: Radical Feminists
7 Which one of the following is not a part of Gandhian path of development ?
1 Social Trusteeship
2 Non-violence
3 Cooperative conflic
4 Constructive work

Answer:Cooperative conflict
8 What proportion of India’s population live in urban areas according to 2011 Census ?
1 Around one forth
2 Around one third
3 Around one half
4 Around one fifth

Answer:Around one third
9 Which sector of India’s economy contribute the most in its GDP ?
1 Agriculture
2 Service
3 Industry
4 All contributes equally

Answer:Service
10 Who among the following agencies asserted that ‘If development is not engendered, it is endangered’ ?
1 UNDP
2 World Bank
3 IMF
4 WTO

Answer:UNDP
11 In recent decades India’s contribution To the total CO2 emission of the world has
1 remained stagnant.
2 increased significantly.
3 declined substantially.
4 declined in the agriculturally developed areas while increased in the industrialised areas.

Answer:increased significantly.
12 ‘India has missed the Industrial Revolution, but can’t afford to miss the knowledge Revolution.’ –suggested by
1 Women’s Commission of India
2 Ministry of Human Resources Development
3 Education Commission 1986
4 Knowledge Commission of India

Answer: Knowledge Commission of India
13 Who among the following scholarshas not discussed the social aspectsof automation ?
1 R. Blauner
2 S. Mallet
3 T. Bottomore
4 D. Gallie

Answer:T. Bottomore
14 Which one of the following features is not a feature of industrial strike ?
1 A collective act involving certain amount of solidarity
2 A collective act to express grievances
3 The stoppage of work by a worker
4 A regulated form of industrial conflict

Answer:The stoppage of work by a worker
15 Who is the author of the book “The Consequences of Modernity” ?
1 Y. Singh
2 A. Giddens
3 F. Fukuyama
4 D. Harvey

Answer:A. Giddens

View All Sociology Practice Test Sets