Join our Telegram Channel

Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 11

Questions
1 Who among the following did not belong to what is known as the Frankfurt School of Sociology ?
1 H. Marcuse
2 J. Habermas
3 M. Horkheimer
4 J. Alexander

Answer:J. Alexander
2 “Productivity could be immensely increased by breaking down industrial tasks into a series of simple operations that could be precisely timed and optimally coordinated.” This statement is related with
1 Taylorism
2 Fordism
3 Marxism
4 Post-Fordism

Answer:Marxism
Advertisement
3 Which one of the following is not a work of E. Goffman ?
1 Self and Society
2 Presentation of self in everyday life
3 Asylums
4 Interaction Ritual

Answer:Self and Society
4 Who among the following introduced the term ‘Post Industrial Society’ ?
1 J. Burnham
2 G.K. Galbraith
3 Daniel Bell
4 R. Dahrendorf

Answer: Daniel Bell
5 Which one of the following conditions has not been discussed by Karl Marx in his analysis of class as conflict groups ?
1 Super imposition of authority
2 Absence of mobility, property and general social status
3 Super imposition of industrial and political conflict
4 Absence of effective conflict regulation

Answer:Absence of effective conflict regulation
6 Which one of the following statements is true to describe ‘Domestic Violence’ ?
1 In ‘Domestic Violence’, the only victims are ‘ married women’
2 Girl chid are only vulnerable to Domestic violence.
3 ‘Domestic violence’ include physical, sexual, mental and verbal abuse of a person in household setting.
4 ‘Domestic violence’ is an indication of progressive society.

Answer: ‘Domestic violence’ include physical, sexual, mental and verbal abuse of a person in household setting.
7 Which of the following are indicators of regional inequalities ?
  • (i) Natural Resources
  • (ii) Skilled Manpower
  • (iii) Size of population
  • (iv) Political Party in power
  • Choose the combination for correct answer

1 (i), (ii) and (iv)
2 (i), (ii), and (iii)
3 (ii), (iii) and (iv)
4 (iii), (iv) and (ii)

Answer:(i), (ii), and (iii)
8 “The Clash of Civilizations’ proposes that people’s cultural and religious identities will be the primary source of conflict in the post cold-war world.” Who proposed this view ?
1 J.S. Mills
2 Max Weber
3 Samuel P. Huntington
4 Emile Durkheim

Answer:Samuel P. Huntington
9 The following are the features. Identify the correct set of features of the little community as stated by R. Redfield : (i) Homogeneity (ii) Heterogeneity (iii) Self-sufficiency (iv) Distinctiveness (v) Primary relations Select the correct answer from the given codes :
1 (i), (iii), (iv) and (v)
2 (i), (iii), and (iv)
3 (ii), (iii) and (v)
4 (iii), (iv) and (v)

Answer:(i), (iii), and (iv)
10 Which one of the following has not been included by D. Thorner in his classification ?
1 Malik
2 Jamindar
3 Kissan
4 Majdoor

Answer:Jamindar
11 The ‘Muria’ tribes in India is found mostly in the State of
1 Chhattisgarh
2 Rajasthan
3 Odisha
4 Andhra Pradesh

Answer:Chhattisgarh
12 Which one of the following is not predominantly associated with tribal economy in India
1 Collection of forest produce and agricultural wage work
2 Wage work in agriculture and Animal husbandry
3 Animal husbandry and collection of forest produce
4 Household industry and industrial wage work

Answer:Household industry and industrial wage work
13 The Tebhaga and Telangana movements took place in the State of
1 Andhra Pradesh and Bihar respectively
2 West Bengal and Andhra Pradesh respectively
3 Andhra Pradesh and West Bengal respectively
4 West Bengal andBiharrespectively

Answer:West Bengal and Andhra Pradesh respectively
14 Who among the following tribes is matrilineal in India ?
1 Khasi
2 Munda
3 Santhal
4 Ongi

Answer:Khasi
15 According to R.W. Connel the term
1 The patterns of power relations Between masculinities and feminities
2 The configuration of Gender relations within a particular settings
3 The difference in status and prestige of women and men have in groups
4 The socially patterned interactions between men and women.

Answer:The patterns of power relations Between masculinities and feminities

View All Sociology Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test