Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 14

Questions
1 The study of recorded human statement based on newspaper, magazines, songs, poems, speeches etc. are known as
1 Statistical analysis
2 Content analysis
3 Historical analysis
4 Comparative analysis

Answer:Content analysis
2 Which one of the following is not a type of reliability according to Kirk and Miller ?
1 Quixotic : Circumstances in which single method of observation yields the same measurement repeatedly.
2 Dialectical : Observation between two conflicting situation.
3 Diachronic : Stability of an observation over a period of time.
4 Synchronic : Similarity of observation within same period of time.

Answer:Dialectical : Observation between two conflicting situation.
3 Which one of the following is not a measure of central tendency ?
1 Mean
2 Median
3 Mode
4 Standard deviation

Answer:Standard deviation
4 “Men make history, but they do not make it just as they please; they do not make it under circumstances chosen by themselves, but under circumstances directly encountered, given and transmitted from the past.” With whom is this statement related ?
1 Karl Mannheim
2 Karl Marx
3 Karl Popper
4 Ralf Dahrendorf

Answer:Karl Marx
5 “Thinking is simply an internalised or implicit conversation of the individual with himself by means of significant gestures.” Who said so ?
1 L. Althusser
2 H. Blumer
3 P. Blau
4 G.H. Mead

Answer:G.H. Mead
6 Which of the following is not a feature of association ?
1 A collectivity of people
2 Having certain objectives
3 Voluntary membership
4 Pursuing ideal norms

Answer: Pursuing ideal norms
7 Which of the following statements on the nature of social role is not correct ?
1 It is a set of expectations.
2 It is impossible to define one’s role without referring to another.
3 It includes a series of rights and duties.
4 It has no association with status.

Answer:It has no association with status.
8 According to Coser which of the following type of conflict may not be functional for the system ?
1 Conflict over core value
2 Conflict over explicit realistic issues
3 Frequent conflict over small issues
4 Repetitive conflict of low intensity

Answer:Conflict over core value
9 Who had applied the reference group theory to analyse mobility within the caste system
1 M.S.A. Rao
2 G.S. Ghurye
3 M.N. Srinivas
4 Yogendra Singh

Answer:M.N. Srinivas
10 The concept of structural visibility was contributed by whom ?
1 T. Parsons
2 R.K. Merton
3 Radcliffe-Brown
4 S.F. Nadel

Answer:R.K. Merton
11 Triangulation is a method of assessing validity of one’s research by
1 Collecting three generational data.
2 Analysing three generational data.
3 Using different methods and theoretical analysis of different subject of study by one or more researchers.
4 Mixing of different methods and theoretical analysis of same subject of study by one or more researchers.

Answer:Mixing of different methods and theoretical analysis of same subject of study by one or more researchers.
12 The book “Street Corner Society” based on the following technique of research :
1 Interview schedule
2 Participant observation
3 Content analysis
4 Questionnaire

Answer:Participant observation
13 Identify the correct sequence in social research : i. Report writing ii. Data analysis iii. Pilot study iv. Formation of hypothesis v. Null hypothesis vi. Observation
1 iv, v, iii, vi, ii, i
2 iii, iv, i, ii, vi, v
3 i, ii, iii, iv, v, vi
4 vi, v, iv, iii, ii, i

Answer:iv, v, iii, vi, ii, i
14 Who among the following attempted micro-integrative conflict theory ?
1 Dahrendorf
2 Coser
3 Collins
4 Marx

Answer:Collins
15 In the major conceptualizations of class, which of the following are not a basis of class situation ? i. Property ii. Income iii. Authority iv. Caste Select the correct answer from the codes given below :
1 i, ii, & iii
2 i & ii
3 i & iii
4 ii & iv

Answer: ii & iv

View All Sociology Practice Test Sets