Join our Telegram Channel

Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 20

Questions
1 Religion, marriage, family, caste are example of
1 social values
2 social institutions
3 social norms
4 social segmental division of society

Answer:social institutions
2 Who is most generally regarded as the founder of symbolic interactionism ?
1 Herbert Blumer
2 George Herbert Mead
3 Max Weber
4 Anthony Giddens

Answer:George Herbert Mead
Advertisement
3 Which is not a form of social stratification ?
1 Religion
2 Class
3 Caste
4 Gender

Answer: Religion
4 The maintenance provided by the husband to the divorced wife is called
1 Dower
2 Mehr
3 Alimony
4 Bride price

Answer: Alimony
5 Which of the following is not true in the context of culture ?
1 Culture is cultivated.
2 Culture and Civilization are two faces of the same coin.
3 Culture is what we have while the civilization is what we are.
4 Culture refers to non-material while civilization to material aspects.

Answer:Culture is what we have while the civilization is what we are.
6 Who among the following criticized Marxian theory as “a monocausal explanation for a multicausal world” ?
1 Max Weber
2 Ralf Dahrendorf
3 Randall Collins
4 Lewis Coser

Answer: Max Weber
7 Who among the following criticized Marxian theory as “a monocausal explanation for a multicausal world” ?
1 Max Weber
2 Ralf Dahrendorf
3 Randall Collins
4 Lewis Coser

Answer:Max Weber
8 Which one of the following is not an agency of socialization ?
1 Family
2 School
3 Peer - Group
4 Media

Answer:Media
9 Which one of the following is not an element of community ?
1 Territory
2 We - feeling
3 Cultural diversity
4 Self sufficiency

Answer:Cultural diversity
10 Who has propounded that “the primary groups are the nursery of human nature” ?
1 Charles H. Cooley
2 George Herbert Mead
3 Ralf Dahrendorf
4 Karl Marx

Answer:Charles H. Cooley
11 Who has authored the book ‘Society in India’ ?
1 A.P. Barnabas
2 Andre Beteille
3 Kingsley Davis
4 David G. Mandelbaum

Answer:David G. Mandelbaum
12 Who argues that families arefactories which produce humanpersonalities
1 M.G. Smith
2 D.H.J. Morgon
3 G.P. Murdock
4 T. Parsons

Answer:T. Parsons
13 A statement of relationship between variables to be tested is known as
1 Research question
2 Hypothesis
3 Objective of the study
4 Problem of the study

Answer:Hypothesis
14 For Marx, human potential is actualized
1 when democracy is institutionalized
2 in the objectification of products
3 during the capitalist stage
4 during the primitive stage

Answer:in the objectification of products
15 A relationship in which change in one variable always induce change in another variable is known as :
1 positive correlation
2 linear correlation
3 unfounding relation
4 cause and effect relationship

Answer:cause and effect relationship

View All Sociology Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test