Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 3

Questions
1 What is the correct sequence of understanding research methodology ?
1 Nature of phenomena, methods of data collection, nature of social science, methods of data analysis.
2 Nature of phenomena, nature of social science, method of data collection, methods data analysis
3 Methods of data analysis, methods of data collection, nature of social science, nature of phenomena
4 Methods of data collection nature of phenomena, nature of social science, methods of data analysis

Answer: Nature of phenomena, nature of social science, method of data collection, methods data analysis
2 In case of doing a research which is the correct sequence ?
1 Formulation of the problem, data collection, hypothesis, analysis of data
2 Data collection, hypothesis, formulation of the problem,analysis of data
3 Formulation of problem,hypothesis, data collection, analysis of data
4 Hypothesis, analysis of data, Formulation of the problem, data collection

Answer: Formulation of problem,hypothesis, data collection, analysis of data
3 After data collection which is the correct sequence of the following steps ?
1 Editing of filled in tool, coding, report writing, tabulation
2 Coding, report writing, editing the filled in tool, tabulation
3 Report writing, editing filled intool, tabulation, coding
4 Editing filled in tool, coding,tabulation

Answer:Editing filled in tool, coding,tabulation
4 Coefficient of correlation (r) indicates the extend of relationship between
1 two qualitative variables
2 two quantitative variables
3 one qualitative variable and other quantitative variable
4 all the above

Answer:two quantitative variables
5 Which one of the following is correct about Ethno methodology ?
1 Macro Sociology
2 Micro Sociology
3 Certainly not Macro Sociology
4 Certainly not Micro Sociology

Answer:Micro Sociology
6 Who has considered that ‘most often action is routine and relatively unreflexive’ ?
1 Alfred Schultz
2 H. Garfinkel
3 Max Weber
4 John Heritage

Answer: Alfred Schultz
7 Who has argued that ethno methods are ‘reflexively accountable’ ?
1 Orbuch
2 Garfinkel
3 Schultz
4 Hilbert

Answer:Garfinkel
8 Who was concerned with the composition of ‘self’ at the ‘micro’ level of social action and interaction ?
1 Mead
2 Goffman
3 Berger
4 Luckman

Answer: Berger
9 Who has stated that neofunctionalism devotes roughly equal attention to ‘action and order’ ?
1 J. Alexander
2 P. Colomy
3 G. Rhoades
4 All the above

Answer: J. Alexander
10 Who has defined neofunctionalism as“a self-critical strand of functional theory” ?
1 Alexander & Giesen
2 Colomy and Rhoades
3 Rhoades & Giesen
4 Alexander and Colomy

Answer: Alexander and Colomy
11 Who has criticized the economic determinism to be implicit in parts of Marx’s original work ?
1 Habermas
2 Bottomore
3 Morrow
4 Althusser

Answer:Althusser
12 What do the critical theorists state?
1 Economic determinism was wrong.
2 Economic determinism was not wrong.
3 Economic determinism was not wrong but should be concerned with other aspects of social life as well.
4 Economic determinism was wrong and should be concerned with other aspects of social life.

Answer: Economic determinism was not wrong but should be concerned with other aspects of social life as well.
13 Who has contended, among the neo-Marxists, that mature Marx did not believe in any human nature?
1 Habermas
2 Harvey
3 Dahrendorf
4 Althusser

Answer: Althusser
14 Who has observed a link between the structures of the mind and the structures of society ?
1 Lemert
2 Radcliffe-Brown
3 Levi-Strauss
4 Foucault

Answer: Levi-Strauss
15 Among the post structuralists who has focussed on the ‘linkage between knowledge and power’
1 Lemert
2 Miller
3 Levi-Strauss
4 Foucault

Answer: Foucault

View All Sociology Practice Test Sets