Join our Telegram Channel

Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 32

Questions
1 Who among the following defined social structure as : ‘Abstraction from the concrete population and its behaviour, the pattern or network (or ‘system’) of relationships obtaining between actors in their capacity of playing roles relative to one another’.
1 C.W. Mills
2 S.F. Nadel
3 H. Gerth
4 R.K. Merton

Answer:S.F. Nadel
2 Who said that “Social change was the result of natural process of adaption” ?
1 Darwin
2 Spencer
3 Marx
4 Hegel

Answer:Spencer
Advertisement
3 ‘Sociology of Economic life’ is authored by :
1 Weber
2 Parsons
3 Merton
4 Smelser

Answer:Smelser
4 Cognates mean kins through :
1 Female line
2 Both (1) and (2)
3 Male line
4 None of the above

Answer:Both (1) and (2)
5 Who regarded the state as “a committee for managing the common affairs of the whole bourgeoisie” ?
1 Robert A. Dahl
2 V. Pareto
3 K. Marx
4 C.W. Mills

Answer:K. Marx
6 A biological being is transformed into a social being with the help of the following ?
1 Socialization
2 Resocialization
3 Desocialization
4 Anticipatory socialization

Answer: Socialization
7 Which of the following is not an agency of socialization ?
1 Family
2 Peer group
3 Police
4 School

Answer:Police
8 Socialization process is more effective if the agents behaviour is __________.
1 Based on understanding
2 Based on sympathy
3 Based on the feeling
4 All the above

Answer:All the above
9 Among the following who says that social stratification is functional necessity of the society ?
1 Yogendra Singh
2 Andre Beteille
3 R. Collins
4 K. Davis

Answer:K. Davis
10 Caste based stratification is :
1 Ascribed
2 Achieved
3 Open
4 Neither open nor closed

Answer:Ascribed
11 The consequence of Sanskritization is :
1 Structural change in caste system
2 Cultural mobility of a caste
3 Change in caste ideology
4 Change in religious system

Answer:Cultural mobility of a caste
12 Which model of change suggests that change occurs through conflict and resolution ?
1 Evolutional
2 Dialectic
3 Cyclical
4 Progressive

Answer:Dialectic
13 Who is odd one among the following social thinkers of social change ?
1 Julian Steward
2 A. Comte
3 K. Marx
4 Saint – Simon

Answer:Julian Steward
14 Who was of the opinion that revolutions are locomotives of history ?
1 E. Kant
2 K. Marx
3 Hegel
4 Engels

Answer:K. Marx
15 Who is said to be the founder of structuralism in Sociology and Social Anthropology ?
1 Anthony Giddens
2 C. Levi - Strauss
3 L. Althusser
4 A.R. Radcliffe – Brown

Answer:C. Levi - Strauss

View All Sociology Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test