Join our Telegram Channel

Sociology Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers for Competitive Exams | Sociology Quiz Set 34

Questions
1 Using multiple methods of data collection in the same area of interest is known as __________.
1 Field Research
2 Ethnography
3 Triangulation
4 Variation

Answer:Triangulation
2 In order to qualify as a random sample __________.
1 The researcher must pretest the subject
2 The researcher must conduct pilot study
3 At least hundred people must be selected
4 Every member of the population must have an equal chance of being selected

Answer:The researcher must pretest the subject
Advertisement
3 Who at first used “Survey method in Social Science Research” ?
1 Charles Booth
2 William J. Goode
3 C.A. Moser
4 Jahoda

Answer:Charles Booth
4 Which research method can be used most appropriately for the objective, quantitative and systematic study of communication material ?
1 Observation
2 Interview Schedule
3 Oral History
4 Content analysis

Answer:Content analysis
5 Where did Andre Beteille conduct his field work for his study of ‘caste, class and power’ ?
1 Rampura
2 Sripuram
3 Khalapur
4 Kisangarhi

Answer:Sripuram
6 Who is the Author of the Book ‘Street Corner Society’ ?
1 F.M. Thrasher
2 W.F. Whyte
3 G.C. Homans
4 R. Redfield

Answer: W.F. Whyte
7 The assumption of ‘class interval’ in case of median is __________.
1 That all frequencies are spread between the true limits of class interval
2 That all frequencies concentrated on the midpoint of the class interval
3 That all frequencies are concentrated on the upper limit of the class interval
4 That all frequencies are concentrated on the lower limit of the class interval

Answer:That all frequencies are spread between the true limits of class interval
8 The IQR (Inter Quartile Range) means :
1 The variation from first quartile point to second quartile point
2 The variation from second quartile to third quartile point
3 The variation from first quartile point to the third quartile point
4 All the above

Answer:The variation from first quartile point to the third quartile point
9 Validity means :
1 The extent to which a measure or method of data collection possesses the quality of being true
2 The extent to which a method of data collection possesses the quality of being sound
3 Both (A) and (B)
4 None of the above

Answer:Both (A) and (B)
10 Who is the author of ‘Deschooling Society’ ?
1 E. Durkheim
2 Ivan Illich
3 Kingslev Davis
4 Krishan Kumar

Answer:Ivan Illich
11 Who insisted that the interpretive process and the context in which it is done are the vital elements in the person’s use of meaning and formation there of ?
1 G.H. Mead
2 V. Pareto
3 Max Weber
4 H. Blumer

Answer:H. Blumer
12 Who among the following has made use of the concepts, ‘indexicality’ and ‘reflexivity’ in his theory ?
1 Harold Garfinkel
2 Thomas Luckmann
3 Alfred Schutz
4 Erving Goffman

Answer:Harold Garfinkel
13 Which of the following methods is not used by Garfinkel in his work on ethnomethodology ?
1 Accounting Practices
2 Et Cetera Principle
3 Documentary Method
4 Collecting Narratives

Answer:Collecting Narratives
14 The key concepts of Berger and Luckmann’s theory described as moments of a dialectical process are :
1 Externalization, Objectivation, Internalization
2 Objectivation, Internalization, Subjectivity
3 Internalization, Subjectivity, Externalization
4 Externalization, Incorporation, Internalization

Answer:Objectivation, Internalization, Subjectivity
15 Which of the following notions Louis Althusser has opposed ?
1 Humanist movements within Marxism
2 Humanist and Hegelian movements within Marxism
3 Humanist - Labour movements within Marxism
4 Labour - Hegelian movements within Marxism

Answer:Humanist movements within Marxism

View All Sociology Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test